Следвайте ни

Василев: Актуализацията на бюджета е за тежка COVID криза, при оптимистичен сценарий ще пестим за догодина

viber icon

Актуализацията на бюджета е заложена при изключително тежка COVID криза, за да не трябва по средата на кризата да се търсят отнякъде допълнително средства или да не наложи нова актуализация, каза служебният министър на финансите Асен Василев. Това се случи по време на третия Обществен съвет, който е посветен на актуализацията на Закона за държавния бюджет на България за 2021 г.,подготвян от Министерството на финансите.

Според служебния финансов министър два милиарда лева ще са напълно достатъчни, за да може страната да посрещне тежка COVID криза. Тези пари ще се използват за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната система, както и подкрепа на бизнеса при тежка COVID криза. Василев изтъкна, че това не е задължителен "харч", а максимално възможният. Ако няма такава криза и не се наложи да се харчат тези пари, то те ще останат за догодина.

Предлаганата актуализация на бюджета стъпва на сценарий, направен от Министерството на здравеопазването, по който ноември и декември тази година изглеждат като ноември и декември миналата година. "Тази актуализация е направена да обезпечи ноември и декември миналата година", заяви служебният финансов министър.

„Ако не се случи този сценарий обаче, тези пари няма да се получат“, добави Василев. Той уточни, че идеята е да не се прави оптимистичен сценарий, а обратното. Ако страната си остане в "зелената зона" 2/3 от плащанията няма да се случат.

В мерките за бизнеса се работи по същия начин - ако не се случи тежка ситуация, тези пари ще останат спестени.

Актуализацията на бюджета е балансирана, каза още служебният министър и изтъкна, че министерството не е "скочило" на максималните приходи, защото ако има тежка пандемия, тези приходи по всяка вероятност няма да се реализират.

Според министъра за актуализацията на бюджета се използва един реалистичен сценарий.

"Не раздухваме безумно разходите, защото трябва да мислим за догодина, за по-догодина, и за една устойчива разходна база, на която може да стъпим", добави Асен Василев. От друга страна прекалено бърза консолидация и свиване на дефицита, той смята, че е икономически и социална нецелесъобразна.

Финансовият министър заяви още, че има сериозен резерв за оптимизация. Той е на мнение, че големите проблеми могат да бъдат разрешени, ако парите се харчат ефективно, прозрачно и без корупция.

"Идеята на бюджет 2022 г. трябва да бъде точно това - да махнем корупцията, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбалансите, където ги има, и да вложим в него Плана за възстановяване, така че където има нужда от дълбоки реформи, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат", изтъкна той.

В средносрочен план най-големият риск за българската икономика е цената на енергийните ресурси. Според Василев в страната ни има енергийна система и база, която обуславя драстично увеличаване на цената на енергийните ресурси. Това пречи на икономиката, създава бедност, и създава проблеми със заетостта в определени региони и сектори. Ако тази част от задачата не бъде решена правилно, каквито и да "фокуси" да се правят в икономическата и социална настройка, те няма да помогнат, каза още Василев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?