Следвайте ни

Спиране на ВЕЦ-ове може да доведе до покачване на цената на енергията

viber icon

Разпореждането на премиера Борисов за ограничаване подаването на вода към вецовете няма да засегне МВЕЦ-а в Кадиево, тъй като централата е изградена на река Въча и каквото идва по нея, преминава през централата. Затова и тя е от т. нар. тип "течащи води". Според един от собствениците на централата - Васил Тасев, обаче ограничаване на работата на ВЕЦ-овете с цел запазване на повече вода за населението може да доведе до намаляване на количеството на произведена електроенергия и съответно до покачване на цената. Това е така, защото енергията от ВЕЦ-овете е най-евтината, най-прогнозируемата и най-бързо влиза в паралел с електроразпределителната система.

Освен това, ако се спре изпускането на вода от язовирите, те ще се препълнят и това може да доведе до преливането им в ситуации, обратни на сегашната в Перник. Водните количества трябва да бъдат изпускани контролирано и разумно, като се наблюдават водните обеми, коментира Тасев.

И допълни, че държави като Австрия, Германия, Франция, Италия и Швеция са добър пример за това как успешно са оползотворили водния си потенциал. Според Тасев там, където може да има водни централи, те трябва да се изграждат, но без да пречат на хората и природата. Според него те са по-добър вариант от останалите енергоизточници, тъй като експлоатационният им срок е голям - от 80 до 100 години, а поддръжката им не е скъпа. Не на последно място около такива обекти в повечето случаи се развива туризъм, рибовъдство и др.

Според Тасев страната ни не е оползотворила все още водния си потенциал за производство на електрическа енергия. Водни централи  могат да се направят на река Марица. Така няма да има заблатени места по реката, които са се превърнали в развъдници на комари, а могат да станат прекрасни водни огледала. Същото може да се случи по Места, Струма, Тунджа, Арда и други реки.

Според Тасев евентуално спиране или затваряне на малките вецове няма да е добър знак за инвеститорите. „Не мисля, че вецовете са виновни за източването на язовирите. Според мен причината е безстопанственост по осъществяването на контрол над водата. Всеки се присъединява с тръби, кранчета и др. В същото време Господ някак си заобикаля България - няма сняг и валежи”, коментира Тасев.             

Той е на мнение, че ако водният сектор се концентрира в една институция, това значително ще подпомогне справянето с кризата. Сега на практика едно министерство управлява водата като ресурс, друго управлява собствеността (например коритата на реките са в МРРБ), като Напоителни системи и Министерство на земеделието също участват в процеса по управлението на водите. Практиката например в Австрия е издаването на разрешителното за водоползване да е придружено и с концесия за строителството в реката - публична държавна собственост, а в България не е така. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?