Следвайте ни

Варна строи метро! Ще стига до Златните

viber icon

Ще има ли второ метро в България? Май, да. С 240 000 лева от бюджета си Община Варна започва подготовката морския град да стане втория след София, в който ще има метро.

Отпускането на сумата беше одобрено от бюджетната комисия към Общинския съвет и предстои да се гласува на следващата сесия.

Предложението за изграждане на скоростен електрически транспорт във Варна дойде след посещение на премиера Бойко Борисов, който подкани кметът на Варна Иван Портних да предложи проект.

Предложението е част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител" в участъка от бул. „Васил Левски" до пътен възел Летище и районите „Младост“ и „Владислав Варненчик“.

Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа. Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното преддвижване с градския транспорт.

Заложената сумата от 240 000 лв. ще се изразходва за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул. „Цар Освободител“, както и за изготвянето на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект (фаза технически проект).

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 г. като компенсирана програма, уточниха от пресцентъра на Община Варна. Ако проектът се осъществи, т. нар. „леко метро“ ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Димо

Димо

27.09.2020 | 14:28

Голям смях, новия булевард, който герб изградиха почна да се разпада преди да го завършат, аспаруховия мост всеки един момент може да се срути ама тея щели да правят метро... оня ден подлез падна във варна, ремонтиран от герб преди 3-4 години, какво метро какви 5 лева?!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?