Следвайте ни

Вапцаров с посмъртна награда за мир

Поетът се отказва от македонската кауза и се самоопределя като българин

viber icon

Българският  поет и антифашист  Никола Вапцаров е отличен посмъртно с „Почетна награда на мира“ на 19 юни 1953 г. Званието е учредено на конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г.  Целта му е да се отдава почит на изтъкнати радетели и борци  срещу войната.

Наградата и грамотата  са връчени на майката на поета - Елена Вапцарова, протестантска мисионерка и учителка. Авторът на  „Моторни песни“ е осъден на смърт за организиране на подривна дейност срещу държавата по време на война и разстрелян в София  заедно с други антифашисти  на 23 юли 1942 г. През 2003 г. част от постройките на Гарнизонното стрелбище в София са реставрирани и превърнати в музей, посветен на жертвите на политическо насилие в България. Сред реставрираните помещения е тунелът, в който  загива поетът.


Роден в Банско в семейството на войводата на ВМРО  Йонко Вапцаров, Никола попада от ранните си години  под просъветското  влияние. Поетът  изповядва леви убеждения и се включва  в съпротивата срещу нацисткия  режим, след като Германия напада СССР.


Любопитно е,  че като младеж Никола Вапцаров се увлича по теорията  на Коминтерна  за създаване на отделна народност на базата на македонската етнографска група от българския народ. Става член на Македонския литературен кръжок и в доклада си пише: „Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза“.

 


По-късно поетът се завръща към българските си корени. През септември 1940 г. заедно  с други български писатели и поети възторжено посреща вестта за връщането на Южна Добруджа към България. През април 1941 г. по-голямата част от Македония е присъединена към Царство България и в еуфорията, обхванала цялата страна, Македонският литературен кръжок се саморазпуска.

В броя си от 20 април 1941 г. седмичникът „Литературен критик“, чийто уредник е Вапцаров, приветства разгрома на Югославия от германските войски и честити Обединението на целия български народ.

 


За отбелязване е, че Вапцаров пише само на български и не достига до опити за кодификация на отделен македонски език. В неговия доклад от 1938 г. въпросът за създаването на македонски книжовен език липсва. В обясненията си пред полицията по време на ареста  се самоопределя като българин.

 

Днес в Пловдив  гимназия в район "Северен" и булевард в "Южен" носят  името на Никола Вапцаров.  По традиция социалисти, интелектуалци и членове на ВМРО носят цветя пред паметната плоча с портрета на поета на едноименния булевард.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Draivar

Draivar

19.06.2019 | 07:44

За терористи и съветски мекерето, само така, разстрел и червеи. Жалко че не изтреби ха цялата шумкарска сган.

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?