2374
Следвайте ни

Валентин Николов: Зад отстраняването ми от БЕХ се крият икономически и политически причини

viber icon

Освобождаването ми като директор на БЕХ има за цел овладяван на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини,  заяви Валентин Николов в bTV.

По думите му това е нов опит от „същите персони“ за превземане на холдинга. На извънредно заседание в понеделник новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ са решили да освободят от поста единият от двамата изпълнителни директори Валентин Николов и той вече да се ръководи само от Иван Андреев

 Шефът на БЕХ: Aко ме бяха отстранили, щеше да има катастрофа в дружеството
„Няма мотиви за отстраняването ми. Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ. Опит за овладяване на енергетиката, това е факт“, каза Николов.

През лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ. Според Николов сега се прави нов опит за отстраняването му чрез промени в устава на холдинга. По думите му той разбрал впоследствие, че е решено да не бъде директор и обжалва протокола за освобождаването си.

„Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма, 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива много добре“, каза Николов.

Според Николов две са причините за отстраняването му – икономически, които целят овладяването на БЕХ и политически, свързани с факта, че е бил депутат от ГЕРБ.

 Министърът на енергетиката освободи ръководството на Българския енергиен холдинг
Николов коментира и отстраняването му от поста на директор на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му с Асен Василев, който през 2013 г. беше служебен министър на икономиката и енергетиката е бил подведен от недоброжелатели, но впоследствие признал, че няма нарушения и Николов е  прав.

За искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока Николов каза, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество, но у нас дефицит няма, за разлика то други страни в региона, въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не е отговорно за проблемите, които визират производителите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Митко

Митко

18.11.2021 | 11:04

В нормалните страни като загубиш изборите сам си подаваш оставката, в гербаджийска България калинките се борят до последно да са на власт.

Отговори
4 0
Георги

Георги

18.11.2021 | 10:51

Не познавам лично този отстранен директор, но знам че не е енергетик. Издигането му беше изцяло партийно и през всичките мандати на герб беше тикан усилено на високи позиции. За съжаление в Българската енергетика това е по - скоро правило, отколкото изключение. По високите управленски нива се назначават хора, които хал - хабер си нямат от енергетика и това е основната причина за дестабилизиране на сектора. Докато енергетиката ни се управлява от всякакви специалисти по право, икономика и не знам още какви и докато там не влязат истинските професионалисти в бранша, ще продължаваме да ревем от високи цени, а в близко бъдеще и от застрашена енергийна сигурност.

Отговори
5 0
Винаги другите са виновни

Винаги другите са виновни

18.11.2021 | 09:36

Типичен цветар ! Само да му прпомня, че ако с гледане се става касапин, то кучето щеше да е най- голямия касапин. За да си енергетик, е необходимо ОБРАЗОВАНИЕ, а не политическа кариера около мафията.

Отговори
7 0
Цецо

Цецо

18.11.2021 | 09:23

А бе, некадърник твоето назначаване не беше ли по политически и икономически причини.От баничар ти стана директор на АЕЦ Козлодуй, за да може да пълните ненаситните си гуши за сметка на народа.

Отговори
8 1
мет-лата

мет-лата

18.11.2021 | 09:19

е тоя какво иска ами ще си ходи стиха се е угоявал....

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?