Следвайте ни

Ваксините идват! Проф. Кантарджиев каза кога подновяват масовите имунизации

viber icon

Съвсем скоро в България се очаква да пристигнат 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

В тази връзка се очаква, че до края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации.

 „Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“:

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“.

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Менте е ами Кой разбрал Разбрал

Менте е ами Кой разбрал Разбрал

14.03.2021 | 18:18

То сичкото еврейн номад по нашите земи е менте То е тук като на пазар За келепира Кво забърше и друм Циганите техните братя номади лъжеха навремето с една игра на дребно Тука има Тука нема Тея уроди играят същата игра на едро Лъжат целия Свят Ама полиция и политици са от тях Затуй си разиграват коня както си щат Доде някой не ги запре И шъ ги запре

Отговори
2 1
БЪЛНУВАШ все повече, г-це

БЪЛНУВАШ все повече, г-це

14.03.2021 | 18:35

Глътни си хапчето вместо да се напъваш да пишкаш глупости, Айше!

Отговори
0 2
'СВИНЕТЕ, ама хич ну немам вяра на тоа!

'СВИНЕТЕ, ама хич ну немам вяра на тоа!

14.03.2021 | 17:48

Как да му верваме на г-н проф. д-р индж. Кант., академик БАНда, като му гледаме хитроумната бела якичка со църно отвътре, па и очилцата му само за красота и за привлекателност = МЕНТЕ МЯЗА!

Отговори
3 0
Сакам да мъ боцкат мъ много

Сакам да мъ боцкат мъ много

14.03.2021 | 15:32

Ама тя самата лахнова ли чорба има в главата та като овца съ юрнала да съ вакса Ама тва не е вакса за чипик Тва е вакса за съндък Изклецаха ли те еврейте на изпроводяк Айде дупете се да ви клецат късопишковците от еврейската фармацевтична и най вече банкерска мафия

Отговори
2 2
'СВИНЕТЕ, ама хич ну немам вяра на тоа!

'СВИНЕТЕ, ама хич ну немам вяра на тоа!

14.03.2021 | 17:51

Бълну'ваш, мари г-це!

Отговори
0 2
Курбанов

Курбанов

14.03.2021 | 14:59

Бай Тодор е специалист по бълхи и пичи въшки многне отбира от вируси

Отговори
3 1
Мутата

Мутата

14.03.2021 | 14:50

Да си я навре в гъзът.

Отговори
3 3
Нали

Нали

14.03.2021 | 13:33

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... "!!!!! Да благодарим на Марица за създадената паника! Дано поне са си докарали двама трима читатели повече от рекордно ниският интерес и посещаемост на лъжливата им медия!!!!

Отговори
7 2
Кажи бе, чук,

Кажи бе, чук,

14.03.2021 | 13:14

Като е била в недобро общо състояние жената, защо я набодохте? Заради безценната статистика, нали?

Отговори
10 3
Ицо

Ицо

14.03.2021 | 14:50

Защото я е прегледал личният и лекар, пратил я е на кардиолог и двамата са заключили, че е безопасно да се ваксинира. Да, ама не.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?