Следвайте ни

Ваксината нe е грях! И владика призова да се имунизираме срещу COVID

viber icon

Българската православната църква също удари едно рамо на кампанията за масово ваксиниране срещу коронавирус.  Засега няма позиция на Светия синод по въпроса за имунизацията, но Русенският митрополит Наум се изказа категорично по въпроса. Той отхвърли всички притеснения и опасения на миряните, че боцкането срещу вируса може да е грях. И дори посъветва вярващите да се допитат до личните си лекари, а не да надават ухо на конспиративните теории.

Ето какво написа владиката на фейсбук страницата си:

Във връзка с провеждащата се национална ваксинационна кампания срещу COVID-19 и откриването на „зелени коридори” за желаещите да се васкинират, с чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да поясним следното:

1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.

5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!

Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Фарисей Юди

Фарисей Юди

23.02.2021 | 20:36

Чернодрежковеца не е Господ Бог Не слушайте какво ви говори Ролекса и Мерседеса под задните му части Фарисей Не водачи на Божието стадо Анатема Науме Това ти е края

Отговори
2 0
ДОК

ДОК

23.02.2021 | 16:51

Стига сте правили"национално отговорна политика", представители на четвъртата власт. Наум, има кой да го съди, но ние имаме право да съдим Вашия морал. Иначе, цензурирайте.

Отговори
3 3
ДОК

ДОК

23.02.2021 | 16:46

Мръсен удар от лицето, с "духовно име", Наум! Наистина са фарисеи, нашите "пастири".

Отговори
6 3
чернодрешковец

чернодрешковец

23.02.2021 | 16:34

Точно в божия храм всеки може да влиза. Нали господ не дели хората на болни и здрави. Не очаквах,че църкватаще влезе в схемата. Чудя се на кой Бог да вярвам.

Отговори
5 5
Ветропоказатели на апокалипсиса

Ветропоказатели на апокалипсиса

23.02.2021 | 16:31

Излиза, че Господ е дигнал ръка от своите чада и ги оставил на ВОЛЯТА на правителството. Ами ако следващите управляващите обърнат посоката на 180", друга песен ли ще запее синода?

Отговори
4 4
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

23.02.2021 | 15:52

Многоуважаеми Г-н Митрополите,ако обичате гледайте си църковните работи и не се забърквайте в тази каша с този вирус..Не забравяйте,че сте духовен водач,а не лекар.И между другото,най-напред вижте себе си.Като Ви гледам виждам,че все още сте млад човек и тези килограми въобще ни Ви отиват.Така давате лош пример на вашите миряни.Бъдете жив и здрав.

Отговори
7 5
Отец Нафърфорий

Отец Нафърфорий

23.02.2021 | 15:18

Каво ви обещаха дедо попе? Да не пипат имотите и свещоливницата ли?

Отговори
8 8
Нали

Нали

23.02.2021 | 14:37

"Удари едно рамо" само това ли успяхте да измислите бе журналистчета жалки от Марица?

Отговори
15 1
Майна

Майна

23.02.2021 | 14:23

От търговци живеещи в търговски храмове акъл не искам

Отговори
11 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай