Следвайте ни

Ваксинационният сертификат освобождава ли от карантина в Бг

viber icon

Сертификатите за ваксинация, които се получават след втората доза, не ни освобождават от карантина при влизане в страната, предаде БНТ.

Много подробно беше обяснено как можем да си изкараме сертификат, че сме получили две дози ваксина. Вариантите са или да си направим електронен подпис срещу 30 лв. или да си получим сертификата от личния лекар. Но в крайна сметка каква е идеята на този сертификат в момента - до телевизията достигна казус на човек, който има такъв сертификат, има и документ, с който доказва, че е прекарал Ковид-19, но това няма никакво значение на летището. РЗИ го уведомяват, че каквито и документи да им покаже, ще трябва или да си остане вкъщи 2 седмици, или да плати стотина лева за PCR тест.

Такива са правилата в България в момента. Оказа се, че има страни в Европа, които признават този сертификат и освобождават от карантина, ако го предоставите.

Здравните власти обаче отговориха, че у нас не се признава за момента, защото ваксината не е гаранция че не си преносител на вируса.

В тялото на журналиста Найо Тицин има стотици антитела, защото е прекарал Ковид-19, и две дози от ваксината на "Пфайзер". И всичко това е документирано. Когато се връща от командировка от Италия обаче, това няма никакво значение. "На летището ми казаха, че нито сертификатът за ваксинация, издаден от Единната здравна информационна система на Министерство на здравеопазването, е валиден и важи за влизане в страната, нито лабораторният тест, в който се вижда черно на бяло, че имам стотици единици антитела", каза журналистът Найо Тицин. Кратко и ясно РЗИ му казва - или 2 седмици карантина или PCR тест.

"Този сертификат не важи за нищо. Той е абсолютно безсмислена хартийка. За какво трябва да си го издаваме, когато никой не го признава?!", казва Найо Тицин.

"PCR тестовете, стана ясно, че и те също не дават 100% гаранция, че не си преносител на вируса. Аз разбирам всичко това. Проблемът е, че не разбирам защо тогава трябва да се издават тези сертификати с всички налични атрибути - QR кодове и т.н. Всички власти ни стимулират това да го направим. А в същото време, когато се ваксинираме - това по никакъв начин не облекчава придвижването на тези ваксинирани хора", каза Найо Тицин.

От здравното министерство допълват, че наложените на българските граници правила са същите и дори по-леки от тези в някои други страни.

Оказва се, че вече има поне 8 страни, които не задължават ваксинираните хора да стоят в карантина. България не е от тях.

Найо Тицин чака PCR теста си и казва, че засега сертификатът му може само да бъде сложен в рамка.

Този случай eдва ли е единичен, защото хората, които вече са получили втора доза се увеличават, увеличават се и хората, които имат такъв сертификат. Очакванията, че той ще служи като облекчение на границата при пътуване, не се оправдават.

Предстои и в ЕС да започнат да важат така наречените имунизационни паспорти, които да заместят PCR-теста, когато пътуваме в Европа. Очакваме това да стане през юни месец.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Да ЧИТАТЕЛЮ

Да ЧИТАТЕЛЮ

11.04.2021 | 13:42

МНОГО правилен въпрос ЧИТАТЕЛЮ А отговорът е че не те СПАСЯВА в този случай Просто променя генома ти всяка ваксина и приучава организма ти не сам да се справя със видоизменящите се в природата вируси и бацили Не отричам изобщо медицината и фармацията Съмненията на всеки разумен човек идват от агресивноста с която се налага тази повече от едногодишна кампания С полицейщина крути мерки съсипване икономически както на средния и дребен бизнес така и на отделния човек Монополите от Ковид истерията не страдат Еврейчето Найо и такива като него си шарят по Света и Ковида в джоба нява да ги удари Такива като него могат да умрат най много от преяждане Фалшивия му еврейски плач че държал някаква хартийка която не му давала индулгенция е циничен Не Българин измисли Ковида Не Българин печата хартийки някакви за индулгенция И навремето като деца сме били карантинирани като болни от дребна шарка Слагаха Червени кръстове на домовете ни После в училище гледаха другите деца на нас като прокажени Усетиха се навреме и премахнаха тази идиотия защото някой от главоците се е усетил че това може да стане и с неговото дете и на неговия дом.Червения кръст да бъде поставен Че соченето с пръст че някой е болен е гавра с човека Но чифутската безпардоност наглост подмина всякъкви граници на търпимост в целия Свят

Отговори
4 3
66666666

66666666

11.04.2021 | 12:59

ВЪПРОСЪТ ПО СКОРО Е ДРИГИ МИ ПИСАТЕЛЬО НАЙСТИНА ЛИ ВАКСИНАТА ТЕ СПАСЯВА

Отговори
5 2
Найо НАНАЙ Тука нема трява да пасеш Иди в Израел

Найо НАНАЙ Тука нема трява да пасеш Иди в Израел

11.04.2021 | 08:55

Всички ВЛАСТИ му казвали А ко ти казват мозъчните гънки бе Найо Що за въпрос задавам на дребния евреин Найо Той горкия няма мозъче Чака ВСИЧКИ власти да му кажат ко да прави УФЦЪТЪ

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?