2374
Следвайте ни

Ваксина или не: Кампанията на здравните власти за ваксинацията и ехото на мрежата

viber icon

Здравното министерство стимулира ваксинацията у нас със снимки и колажи в социалните мрежи. На тях се вижда как изглежда животът на неваксинираните и на ваксинираните, а публикуването им се превърна в обект на разнопосочни коментари и шеги.

Снимки на неваксинирани и ваксинирани хора. Едните - тъжни, болни и самотни. Другите - здрави, весели и купонясващи. Целта - здравното министерство иска да стимулира ваксинацията у нас.

„Това няма да ги накара да се ваксинират, тези снимки са много отрицателни. Като сравнение е много добре направено, то е ясно човек какво ще разбере. По-скоро хората ще се засмеят, но не мисля, че ще поискат да се ваксинират”, коментират потребители от социалните мрежи.

Хасан и приятелите му са от Великобритания. И тримата са ваксинирани.

„Не искам да звуча клиширано, но посланието трябва да бъде по-позитивно, а не: "ти ще влезеш в болница, ако не се ваксинираш". Трябва да ги мотивирате, не да ги плашите”, смята Базе.

Според експерти, в основата на тази кампания стои именно страхът. Тя би могла да е полезна, ако е навременна.

„В тази ситуация, при това настроение на масовата публика, такава кампания е просто безсмислена. Такъв тип кампания се използва върху кутии за цигари с цел да откаже хората. Много ми е интересно как хората, които са правили тази кампания... вземат същия модел, за да призовават”, смята специалистът по публична комуникация Любомир Аламанов.

А тези колажи се превърнаха в обект на шеги в социалните мрежи. От здравното министерство отговориха за NOVA, че нямат средства за кампании. За тези колажи се грижи екипът във ведомството.

Вчера здравният министър призова колегите си медици да докажат, че са единни. Експерти оценяват жеста като закъснял.

„Това, което се случи вчера е много красиво, това е символен жест, но да правиш символни жестове, когато се очакват конкретни действия – в някакъв смисъл даже е подигравка към хората”, смята експертът по медии и журналистика доц. Георги Лозанов.

Решението - легитимно говорене с факти, за да се върне доверието в институциите, предаде NOVA.

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?