46
Следвайте ни

Важно за всички ученици: Ето кога министър Денков ги връща в клас

viber icon

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви в „Тази сутрин“ просветният министър Николай Денков. 

По думите му пристигат между два и три пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

В склада на БЧК в с. Лозен в момента са налични 89 600 теста за ученици. 40 000 от тях са пристигнали вчера. До момента МОН е получило от МЗ 1 597 460 теста.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков. 

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. 

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента, или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той. 

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Той е на мнение, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят. 

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

 „В момента, в който взеха това решение, ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков. 

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо:

Грешката, която направих, е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна, е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев се очаква решение по темата днес или утре. 

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти. 

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ама трябва и акъл

ама трябва и акъл

02.12.2021 | 12:01

Да бяха сложили прозрачни прегради между децата и пред учителя! Хората са го измислили и върши работа. Ама трябва и акъл

Отговори
1 2
Аве шматко

Аве шматко

02.12.2021 | 11:55

От два месеца говориш празни приказки. !ифутска изтривалка си ти, не министър. Срам!

Отговори
4 1
Денков

Денков

02.12.2021 | 11:54

Пускай децата с добро, докато можеш.

Отговори
2 3
Мария

Мария

02.12.2021 | 11:40

Истината е, че на другаря Денков хич и не му пука за пълните билници и за епидемията, нито пък за здравето на децата, учителите и родителите. Той си гледа неговата паница - да напълни училищата, па макар и със заразени ученици. Към момента, училището не осигурява безопасна среда както е в Европа и това е проблем и за Денков, тъй като той отговаря за осигуряването на такава. Това че критикува Министъра на здравеопазването, за да си спаси кожата, показва каква подла мижитурка е. И още нещо, не може материалът при 30 мин час да остане същия като при 45 мин. Както и да дават тестове за 45 мин време да ги решават за 30 мин. Явно и аритметиката му куца на Денков.

Отговори
6 1
Fhjnf

Fhjnf

02.12.2021 | 11:39

В сутрешния блок на Нова бяха включили една майка, която ме втрещи - с 3 деца и толкова нервна и наежена! Останах с впечатление, че иска да се оттърве от децата си. Никакви мерки не я интересуваха!

Отговори
5 1
Пловдив

Пловдив

02.12.2021 | 10:39

Всичките им работи са такива! Никой от служебниците не носи отговорност за престъпленията, които вършат!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?