Следвайте ни

Важно за шофьорите с неплатени глоби към КАТ: не може да отнемат книжки и да спират коли

viber icon

Конституционният съд обяви за противоконституционно временното отнемане на шофьорската книжка и спирането на автомобил от движение от "Пътна полиция" заради неплатени глоби.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която атакува текст от Закон за движение по пътищата.

„Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби.


Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите. 

Според тях чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление  на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, казват съдиите.

Те отбелязват, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Доволен шофьор!

Доволен шофьор!

24.03.2021 | 16:33

Чудесна новина! Едното , няма нищо общо с другото! Този герберски закон, беше в нарушение на конституционното право на всеки положил изпит за придобиване право на управление на МПС. Държавен рекет! Едно справедливо решение на КС! Адмирации! Знаех си аз, че трябва да водя дела до край, за отнемане на СУМПС преди година, заради неплатена глоба за колан и аптечка.. Да ги нантатрузя да платят всички разходи по делата, както и обезщетение за причинено неудобство по време на отнетото СУМПС.

Отговори
1 0
Сега вече

Сега вече

23.03.2021 | 17:44

Точно никой няма да си плаща глобите и ще трепе както и когото си иска по пътищата!!! Как пък законът е все на страната на нарушителите?!?!

Отговори
1 4
гражданин

гражданин

29.03.2021 | 07:52

Има си надлежден законоустановен ред за събирането на глобите!Досега куките го ЗАОБИКАЛЯХА!

Отговори
0 0
Are z s a

Are z s a

23.03.2021 | 14:41

Are z s a..,, medenka..,,

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?