1939
Следвайте ни

Важно за шофьорите! Край с превъртяния километраж при покупка на автомобил

viber icon

Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили, създадена по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП Андрей Новаков като мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа. Платформата вече функционира и е доброволна, безплатна, и отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС, съобщава БНР.

„Всички сме свикнали с историите на хора, които дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти - често струващи повече от колкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50 процента от колите. Един от начините, по които хората сами започнаха да се справят с този проблем, е, когато отиват в официалните дилърства на марката и по един или друг начин се опитват да разберат, ако колата идва от Италия в сервиза на колко километра е била в Италия", каза Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Той предлага тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

„Това означава, че ако си харесам кола на „Горубляне“ и ми я продадат на 120 хиляди километра и успея да разбера, че е внесена от Австрия миналата година и в Австрия е минала преглед на 300 хиляди километра, това означава, че ме лъжат“, посочи Новаков.

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

„Това е така, защото според някои държави показанията на километропоказателя са чувствителна лична информация. Готов съм да споря с всеки, който да ми обясни това защо колко показва километражът е чувствителна лична информация при положение, че не знаеш на кого е била тази кола, нито къде са изминати тези километри", допълни Андрей Новаков.

Евродепутатът коментира, че единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила.

„На първо време, тъй като според някои държави това е чувствителна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ. Ще направя предложение тази информация да бъде достъпна на телефоните на хората, така че още в автокъщата, когато оглеждаш колата, да можеш да провериш колко километра е минала“, каза Новаков.

„Според мен това е доста закъсняла идея. Технологиите се развиват много бързо  и след няколко години няма да има техническа възможност да се превърта километража на колите. Това няма да може да се случва, защото технологиите вървят бързо и ще бъде направен огромен скок в автомобилостроенето – това е много остаряла мярка, която няма да бъде на дневен ред. След 2-3 години това няма да бъде ефективно“, коментира собственик на голяма автокъща.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

!!!!

!!!!

12.10.2021 | 08:48

Това е страхотна идея! НО да не забравяме, че българите веднага ще измислят начин да не проработи у нас!

Отговори
6 0
Иво

Иво

12.10.2021 | 08:13

Кви единни системи, бее. Тиа знаят ли кои сме ниа, бее. Бай Ганьо няма пречки . Даже и по-нови шъ внасям.

Отговори
7 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

12.10.2021 | 07:56

Milioniii km 11g dr16ai zdraavoooo volanaas.,⚖️⚖️️️✋️✊✊✍️✍️✌️✌️

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.10.2021 | 03:37

ПРАВИЛНО

Отговори
5 0
Симитли

Симитли

11.10.2021 | 22:48

Тиквата на колко хиляди му е превъртян километража?

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?