Следвайте ни

Важно за пенсионерите! Вдигат парите им по швейцарски модел, вижте с колко

viber icon

Възможно е възрастните хора с доход до 369 лв. да получат увеличение с удвоен процент по швейцарското правило

Ще дадем последен шанс на хората, които са изпуснали 5-годишния срок, да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

Таванът може да е 1440 лв., но максималният осигурителен доход става 3200 лв. Трябват преговори с бизнеса

Справедливо е детски надбавки да има за всички, без значение от доходите - ще струва 300 милиона лева на година

Укорими са опитите да се предизвика международен натиск върху България за дребна политическа изява

Борбата с корупцията е ежедневие и България полага големи усилия. За всичко това говори министър Деница Сачева в интервю пред "24 часа".

- Г-жо Сачева, премиерът Бойко Борисов обяви, че бонусът от 50 лв. към пенсията ще се дава до края на мандата, а после ще има справедливо решение за вдигането на пенсиите. Какво е то?

- Работим по няколко варианта. Един от тях бе за преизчисляване на най-ниските пенсии с дохода от 2015 г. Това би струвало около 1,2 млрд. лв. Този вариант вероятно няма да бъде приет, защото при него ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. пенсионери. По-справедливото решение е преизчисляване на всички пенсии. Получихме предложение от КНСБ, което е за вдигане на минималния размер на пенсията до 300 лв. А пенсиите между 300 и 369 лв. да бъдат индексирани с 2 пъти по-висок процент от този, който е по швейцарското правило. Причината да се обсъжда границата от 369 лв. е, че това е линията на бедност. Пенсиите от 369 лв. до максималния размер ще се осъвременят с процент, който ще се получи по швейцарското правило.

За да се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, разглеждаме и предложението таванът да стане 1440 лв. Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите, защото това е свързано с вдигането на максималния осигурителен доход на 3200 лв. Това е причината все още да водим преговори и по какъв модел да се преизчислят пенсиите.

Все още не можем да кажем окончателния вариант, но търсим възможности да се запази солидарният и справедливият модел на пенсионната система.

Цялото интервю може да прочетете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Внасяла редовно осигуровки

Внасяла редовно осигуровки

03.10.2020 | 13:39

Защо не се коментира предложението на "Подкрепа"? То е най-адекватното, защото отчита реалния принос на всеки и не обезсмисля внасянето на реални осигуровки. Иначе тези, които си харчиха или са си спестявали парите, които получаваха чисти, необложени с осигуровки и данъци или като самоосигуряващи са се осигурявали на мин. заплата, откъде накъде сега да са облагодетелствани за сметка на тези, чиито заплати са били с пълни удръжки.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?