Следвайте ни

ВАЖНО за пенсионерите: Увеличават минималната пенсия от 1 октомври

viber icon

 С 13 гласа "за" депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха предложението за увеличението на пенсиите от 300 лв. на 370 лв. от 1 октомври. То беше внесено в проекта за актуализация на бюджета от служебния кабинет и от депутатите от "Има такъв народ". Увеличението ще е със 70 лв.

Окончателното решение обаче ще зависи от гласуването в зала.

"Да е честито на пенсионерите поне от комисията по бюджет и финанси. Ще видим в зала", каза председателят на комисията Любомир Каримански веднага след гласуването. 

Депутатите приеха и преизчисление на пенсиите с коефициент от 1,35 още от 1 октомври. Те отхвърлиха предложението на ГЕРБ бонусът за всички пенсионери да е 100 лв. от следващия месец.  Сред мотивите за отказ беше неяснотата  какво предлагат от ГЕРБ по отношение на тази мярка след 1 януари 2022 г. 

В отговор бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева обясни, че се очаква до края на ноември да има нов кабинет и редовно правителство, което ще гласува бюджетът за следващата година и ще вземе решение дали да има добавка, каква да е тя и какво да е преизчислението на пенсиите. Финансовият министър Асен Василев обаче й отговори, че все пак има риск ново правителство да няма. В този случай нов бюджет няма да се гласува и се пристъпва към използване на 1/12 от бюджета за 2021 г., затова трябвало да има яснота с предлаганата мярка от 100 лв. какво би се случило. 

Депутатите не приеха и другото предложение на ГЕРБ за отпадане на тавана на пенсиите, както и това на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за увеличение на майчинството през втората година на 650 лв. Сега то е 380 лв.   

Още в началото на заседанието депутатите от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването и напуснаха залата, като обясниха, че промените между двете четения са пуснати в последния момент и срокът за гласуването им в комисията бил твърде кратък, за да могат да се запознаят подробно с тях, затова щели да изразят становищата си при гласуването на проекта за актуализация на бюджета в зала. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

така  е редно...

така е редно...

04.09.2021 | 08:59

просто пак ни лъжат.............с измислените увеличения и то докато се накумят инфлацията ги изяде....... не е редно най малките пенсии с най висок процент ....процента еднакъв за всички....няма малъка няма голяма пенсия има личен принос.....това е ........ получавал малко но два пъти повече в плик.....сега реве... или не му се работило или пък работил частно цял живот лапал си паричките и сега пенсия за старост....кафа...

Отговори
5 0
така  е редно...

така е редно...

04.09.2021 | 08:55

сега най правилно е преизчисляване на пенсиите и допълнително за всички бонус за пандемията.....какво се правят на умрели лисици с преизчислението ще вкарат 50-то лева вътре и няма да имаме нито стотинка за пандемията.... дойде им лесно..... пенсиите в България трябва да се увеличат точно двойно да се дадат като на всички по белия свят бонуси за пандемията и това е...от тука на татък само швейцарското правило и бонус пандемичен......другото е мижи да те лажем............... таван задължително!!!!!!!!! защото тези които искат да няма таван са тези на които ние целия народ вадим парите...на тия мизер.ници депутати магистрати полицай и разни дърржавни служители...а и тия в банките с по 100 бона заплати....

Отговори
3 1
Хич

Хич

03.09.2021 | 19:08

Майка ми се пенсионира 1993 след 35 години стаж, висока заплата, а сега получава 320 лв. Какви цигани? Всичките й приятелки получават подобни пенсии. Всички са висшистки и с много стаж

Отговори
12 2
За съжаление

За съжаление

03.09.2021 | 17:13

Ами за съжаление далеч не са само циганите, или просто циганите. За съжаление, а и за срамота, хора с професии и дълъг стаж също са с минимална пенсия. И то не малко хора... Може би сме сред държавите с най-висок процент песнионери, получаващи минималната или близо до минималната пенсия.

Отговори
21 0
Нали

Нали

03.09.2021 | 16:20

Всички знаем кои получават минимална пенсия! Циганите! Метежниците правят реверанс към основните си избиратели за сметка на истински нуждаещите се!

Отговори
9 19

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?