Следвайте ни

Важно за пенсионерите: ето колко се сдобиха с втора пенсия заради рискови професии

viber icon

Над 300 000 са българските граждани, полагащи труд от първа и втора категория у нас, които взимат втора пенсия.

Към края на декември 2020 г. 312 866 души са българите, упражняващи по-високорискови професии, като пилоти, локомотивни машинисти и техните помощници в БДЖ, минни спасители, стюардеси и стюарди, работници, заети под земята, или такива, заети в производството на пиротехнически вещества, и много други.

Това показват данните от предварителните резултати от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2020 г. на Комисията за финансов надзор (КФН), пише "Монитор".

Реално в обхвата на първа и втора категория труд у нас попадат професии с по-висок риск за здравето и живота на служителите. Тук влизат българите, които събират или преработват радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, тези, които са заети в металургията, в багрилна кухня в текстилното производство, или такива, постоянно извършващи работа в хладилни помещения на хладилници за дълбоко замразяване при температура по-ниска от минус 10°C.

Във втора категория попадат и част от хората на изкуството като балерини, балетисти, танцьори, циркови артисти, като акробати, гимнастици, балансьори и други. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?