Следвайте ни

Важни съвети за смяната на зимни гуми

viber icon

Как да прецените дали е дошло време да смените „обувките“ на колата, за да бъде подготвена за зимните условия? Дали да го направите след 1 ноември или с първия сняг? Най-доброто време за монтиране на зимни гуми се определя от външната температура. Ако средната дневна температура е около 7 градуса по Целзий – време е за смяна, посочват на сайта си Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Използвайте този ориентир, когато настъпи пролетта и следва да демонтирате зимните гуми.

Какво казва законодателството за зимните гуми?

Според Закона за движение по пътищата (чл. 139, ал. 1, т. 4) „движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.“

Законът е гъвкав, указвайки задължителното поставяне на гуми с дълбочина на протектора от минимум 4 мм за зимния период, без да задължава безусловно за монтирането на специални зимни гуми с други определени характеристики. Все пак при активно шофиране поставянето на комплект зимни гуми трябва да се възприема за задължителна мярка, осигуряваща безопасно шофиране в студената част от годината.

Защо да шофираме със зимни гуми?

Основната причина е, че при ниски температури летните или всесезонните гуми стават твърди, а следователно по-малко ефективни при сцепление с повърхността. Това е съществена характеристика на зимните гуми. Те са направени от по-меки каучукови смеси, които запазват своята гъвкавост в студено време, което позволява на гумата да се приспособи по-добре към повърхността на пътя. Всъщност при температури под 7 градуса зимните гуми ще увеличат стабилността на превозното средство, независимо от пътните условия. В резултат на това зимните гуми поддържат по-добро сцепление върху заснежени и заледени повърхности спрямо останалите видове. Съветваме Ви да преминете към зимни гуми, ако шофирате рано сутрин или късно вечер, когато специфичните метеорологични условия на есента като дъжд, слани, мъгли, леки заледявания и постепенно понижаващите се температури намаляват сцеплението между пътя и гумите, използвани през лятото.

Всички гуми ли трябва да се сменят със зимни?

Винаги е най-добре да замените и четирите гуми със зимни, тъй като разликите в размера на гумите, сцеплението и износването могат да повлияят негативно на управлението на автомобила. Според Асоциацията на производителите на гуми в САЩ: „за да се запазят производителността и стабилността, зимните гуми трябва да бъдат монтирани на четирите позиции на автомобилите с предно предаване.“

Какво се случва, ако поставите само две зимни гуми - отпред или отзад?

Никога не монтирайте само две зимни гуми на предната ос на автомобила. Това е особено опасно и може да доведе до пълна загуба на контрол. Причината – увеличава се сцеплението отпред, което води до фалшиво чувство на увереност и намаляване на сцеплението отзад, а крайният резултат е презавиване.

Монтирането на две зимни гуми само на задния мост ще увеличи сцеплението отзад, но може да изненада шофьора с намалено сцепление отпред, причинявайки обратния ефект на недозавиване.

Какво още трябва да знаем за зимните гуми?

Важно е да проверявате и поддържате по-често правилното налягане на гумите, тъй като с понижаването на температурите се губи и налягане. Препоръчително е при избора на зимни гуми да търсите специалния символ с планина/снежинка. Това ще ви осигури най-добрата предлагана зимна тяга.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?