Следвайте ни

Важни новини за втората пенсия! Ето как ще я изплащат

viber icon

Пет варианта на втора пенсия ще изплащат частните пенсионни фондове. Това приеха депутатите от Комисията по труда и социалната политика, след като гласуваха на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава "Труд".

Ако пенсионерът разполага с достатъчно пари в индивидуалната си партида, ще получава пожизнена пенсия. Той обаче може да избира между три варианта - пожизнена пенсия без допълнителни условия, такава с период на гарантирано изплащане и пожизнена пенсия, включваща разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

Новите продукти станаха факт, след като между първо и второ четене депутатите от ГЕРБ внесоха свои промени, които комисията вчера прие. Пожизнена пенсия обаче ще получат само хората, които имат достатъчно натрупвания, за да получават поне 45 лв. месечно от втория стълб.

При пенсия с гарантиран период на изплащане пенсионерът ще избира срок между 2 и 10 години. Ако в този срок пенсионерът почине, неговите наследници ще получат парите, които му се полагат за този гарантиран период.

Ако пенсионерът избере пожизнена пенсия с разсрочено изплащане на част от натрупаните средства, той ще може да получават по-големи суми след пенсионирането си, а след това средствата ще намаляват. 

В промените е записано още, че размерът на пожизнената пенсия може да се намалява, но само след изразходване на средствата от аналитичната му сметка, но размерът є не може да падне под гарантирания размер. Същото важи и за размерът на разсроченото плащане, ако парите в сметката се изчерпат.

Освен трите вида пожизнена пенсия, има още два варианта за изплащане на втората пенсия - разсрочено или еднократно.

За да се получат разсрочено парите, сумата в партидата трябва да позволява месечната сума да е между 45 и 300 лв. Ако в партидата има по-малко от три минимални пенсии или 900 лв. към този момент, сумата ще може да се изтегли наведнъж при пенсиониране.

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост ще се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот, публикувани от НСИ, приеха още депутатите от социалната комисия.

С гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене актуализирахме предложенията на Министерството на труда и социалната политика и така гарантирахме правата на пенсионерите, заяви заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?