Следвайте ни

Важна новина за търсещите работа в пандемията

viber icon

От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съобщават от Агенцията по заетостта. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните.

Промените предвиждат увеличение на субсидирания период на заетост до 6 месеца, вместо досегашните 3 месеца.

Намалява се ангажиментът на работодателите за запазване на 75 на сто от новонаетия персонал за период равен на половината от периода на субсидираната заетост (до този момент условието беше за запазване на заетите работни места за период, равен на целия период на субсидираната заетост).

Увеличава се максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо списъчния състав на персонала за 2019 г. за месеца, съответстващ на месеца на подаването на заявката.

Той се разпределя по следния начин: до 10 души се допуска да наеме до 4 лица; до 50 души се допуска да наеме до 20 лица; до 250 души се допуска да наеме до 50 лица;над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица. Допустими за подкрепа са и общинските предприятия по чл.52 от ЗОС. Електронни заявки по новите условия могат да се подават от 27 ноември 2020 г.

Всички работодатели с активни договори за осигуряване на заетост (наетите са в период на субсидирана заетост), ще могат да се възползват от новите възможности чрез подписване на Допълнително споразумение.

За целта трябва писмено да уведомят съответната Дирекция "Бюро по труда", където могат да получат и допълнителни указания. Всички работодатели, които искат да се възползват от промените, но заявките им се обработват в момента, ще може да удължат срока на субсидирана заетост при сключването на договора, но за разкриване на допълнителни свободни работни места (до максимално допустимите за тях спрямо новите условия на проекта) ще трябва да подадат нова електронна заявка, считано от 27 ноември 2020 г.

 Одобрението/неодобрението на заявките от работодателите ще се извършва, както и досега, на принципа "първи по време, първи по право" до изчерпване на финансовия ресурс за съответната област. На официалната страница на Агенцията по заетостта ще се публикува квотното разпределение на финансовите ресурси по области съгласно новите изисквания на проекта, а впоследствие регулярно - одобрените и неодобрените работодатели и резервен списък.

Промените в срока на субсидираната заетост от 3 на 6 месеца ще осигурят на безработните по-добра мотивация за включване в по-продължителна заетост, а работодателите ще бъдат по-продължително подкрепени в предстоящия есенно-зимен кризисен период.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?