46
Следвайте ни

В страната на ината и големите конспирации: Ваксъри срещу антиваксъри - неравна битка с фатален край

viber icon

С безотговорни политици и милиони "информирани" от Фейсбук България посреща четвъртата вълна на COVID-19 с едва 16% напълно имунизирани и стотици умиращи на ден.  

 

Без някой да ни натиска или да сме жертва на поредната голяма конспирация, България се превърна в място, където учените могат безплатно да тестват своите теории за стадния имунитет и начините, по които светът ще се справи с пандемията от COVID-19. Ако оцелеем без жертви като на война, ще е ясно, че имунизацията не е спасение, а изцерението ще дойде, ако бъде открито лекарство срещу вируса или пък той сам си отиде. Естествено, експериментът не е безплатен. Ще го платим всички с живота на близки и познати или със собствения си.  

Заради безотговорните политици, хаотичните действия на здравните власти България посрещна четвъртата вълна с едва 20% напълно имунизирани и стотици умиращи на ден. 

На фона на черната статистика продължава ожесточената битка в нета между ваксъри и антиваксъри. Тя е с предизвестен край и победителят отдавна е известен. В полза на антиваксърите работят прословутият български инат, любовта към конспирациите и феноменът на високата информираност в Гугъл и Фейсбук.   

Ровейки се в социалните мрежи, човек може да прочете най-странни теории защо не трябва да се ваксинираме. Нашенецът ги попива и им вярва.

Затова и

българинът е категоричният антиваксър номер 1 на Европа.

Близо 45 процента от нашенците отказват да се ваксинират! И логично сме последни по брой ваксинирани в ЕС с едва 15,7 процента с две дози (вж. таблицата, данните са от 23 септември).

Изпреварват ни абсолютно всички съседи, да не говорим за Западна Европа, включително и любимата на мангъровците Швеция.

В интерес на истината, някои от антиваксърските теории са забавни. Тръгна се от чипирането, което ни прави Бил Гейтс. То роди куп вицове и въпроси, например: Защо му е на създателя на „Майкрософт“  да чипира бай Иван краваря от Павликени? Ще може ли да хващаме 5G? И автоматично ли ще ъпгрейдваме „Уиндоус“?

Други масови конспирации гласят, че новите ваксини разрушават ДНК-то  и до 5 години всички ще умрат. Че водят до безплодие (кой и как го установи за реално 9 месеца ваксиниране)! И безброй други.

Антиваксърството намери почва у нас по две линии. Едната е вечната игра на добро и лошо ченге, с която неправителствени организации (НПО) прибират пари от държавата.

Другата е чисто политическа. Тези 45 процента българи, споменати горе, са ухажвани в момента от доста партии. А политиците се страхуват за рейтинга повече, отколкото за живота си и съвсем естествено предпочитат да не влизат в конфронтация с масата. Така останахме далеч от твърдите проваксърски мерки като тези в Гърция например.

Говоренето анти за COVID мерките донесе успех на Слави Трифонов в два избора поред

Но пък провалът на Мангъров в политиката е пример за обратното.

Антиваксърството има дълбоки корени и в народопсихологията на Балканите. По нашите земи не обичаме да ни обясняват какво трябва да правим. Дори ако не сме учили и половин семестър медицина например, а отсреща говори професор.

„Ти на мен не ми обяснявай“ може да бъде национален лозунг.

Разбира се, шумното говорене против ваксините разколеба и доста хора, които по принцип не са антиваксъри. Напротив, дори без проблем са ваксинирали децата си по всички направления, които знаем от десетилетия.

Най-големия удар по имиджа на ваксините нанесе забраната на „Астра Зенека“ в някои държави в резултат на уж получени тромбози при незначителен процент хора. За мнозина чисто търговска война, тъй като тогава препаратът от Оксфорд се продаваше за 3 евро, а конкурентите пуснаха техните по 13-18. Но черният PR определено успя.

Вторият удар дойде от съмненията на учени (пример е и българският професор Чорбанов), че ваксините са били изработени твърде бързо, за да се докаже тяхната ефективност. И имат право да бъдат наречени ваксини, когато гарантират 100 процента защита, а не 85 или 95. 

Какво направи срещу всичко това България, която от 0,5 процента антиваксъри преди години сега отгледа милиони невярващи? Не и най-важното. Да вади факти, факти и факти вместо призиви.

Погледа ми грабна мнение на персонала в една от големите болници у нас. Тези млади лекари направиха

перфектния PR на ваксините. 

През август по-малко от 10 процента от пациентите в COVID-19 отделението са били ваксинирани. От 1 до 21 септември не е имало НИТО ЕДИН ПАЦИЕНТ с поставени две дози. Кратко и ясно!

С 12,5 процента намалява броят на смъртните случаи на всеки 10 процента нови ваксинирани сред населението. Иначе казано, ако страната ни вървеше с добрите темпове за Европа, щяхме да спасим живота на половината българи, починали по време на четвъртата вълна. А за съжаление, те са твърде много. От началото на пандемията България заема шесто място в света по смъртност на 1 милион население в света след Перу, Босна и Херцеговина, Унгария и Северна Македония.

И едва ли иначе разумното обяснение, че по принцип населението ни е масово поразено от хронични заболявания и липсва профилактика, води до някакво утешение или още повече успокоение. Все нещо общо има и ваксинацията, каквото и да ни говорят нейните противници.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (48)

Безценности

Безценности

24.09.2021 | 14:51

Обречен е ваксинационния плам, няма таргет. Не касае млади хора, с обилните социални контакти отдавна го прекараха. Вируса е нов, непроучен, и наместо научен дискурс за него, етикети, който не е нас не е с вас. Хората с проблеми в старческата възраст отдавна се ваксинираха, и на всеки в този таргет никой не му пречи да поставя бустери. Cohabitation, съвместен живот с вируса е опита от Дания, вместо конфликт конкуренция на мнения

Отговори
8 3
Много активни тия ваксъри бе!

Много активни тия ваксъри бе!

24.09.2021 | 14:20

Скачайте, радвайте се ... докато можете. Разправят, че 60% от боцнатите са 70+ годишни. Голяма енергия ще да дава тая "ваксина".

Отговори
8 4
всичко е ясно

всичко е ясно

24.09.2021 | 14:46

протестът на антиваксърите няма скоро да спре защото се финансира от погребалните агенциите които единствени са на далавера от неваксинираните.Да не забравяме и църквата .Тя също си траеше по този въпрос.

Отговори
6 9
Мерхаба

Мерхаба

24.09.2021 | 13:55

Ковид зомбита,как е? искате ли трета,четвърта,пета игла?

Отговори
15 6
Малко данни

Малко данни

24.09.2021 | 13:01

За тази страшна инфекция и това са официални данни . Население на земята 7 922 952 000 като това число е динамично . Починали* за 2020 от исхимична болест на сърцето 6 973 315 . От едно заболяване само . Ковид заразени , болни 219 милиона , починали* 4,55 милиона за 2020 . Колко от тези починали* наистина са били с ковид е друг въпрос . Сега всеки може да сметне процент смъртност* от този вирус на фона на общото население на земята колко е . Има болести , чиято смъртност* е в проценти по-голяма от този ковид , но те са за заден план , защото това е хитът на сезона в правенето на пари . Бразилският президент , там където ревяха , че се умира* яко , какво каза : АЗ ЩЕ СЪМ ПОСЛЕДНИЯТ БРАЗИЛЕЦ , КОЙТО ЩЕ СЕ ВАКСИНИРА . ТАКА ЧЕ СТИГА С ТАЯ ПРОПАГАНДА ЗА СМЪРТНОСТ* И КОЛКО Е ОПАСЕН . КОЙТО ИСКА ДА СЕ БОДЕ НЕ С ДВЕ , ТРИ , АМИ СЪС 1000 ИГЛИ И ДА ПРЕСТАНЕ ДА ГОВОРИ , ЗАЩОТО Е КРАЙНО ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА ПОСТРАДА ФИЗИЧЕСКИ ЗА НАЗИДАНИЕ НА ДРУГИТЕ .

Отговори
19 11
....

....

24.09.2021 | 13:16

Бразилия ли ти е държавата за подраждание ? Поредния антиваксър с липса на мозък.

Отговори
8 21
До ...... Ами

До ...... Ами

24.09.2021 | 13:33

Нещастнико**** мислиш ли , че ти имаш повече информация за този вирус от президента на Бразилия ? Само питам . И като си толкова напред в материала САМО ДА КАЖЕШ КОЛКО Е СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ И ДА КАЖЕШ КОЛКО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е НА ВЪЗРАСТ 65-90 И НАГОРЕ ГОДИНИ . ТЕЗИ ХОРА С КАКВИ И КОЛКО ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА . ДАЛИ ИМАТ ПАРИ РЕДОВНО ДА СИ КУПУВАТ ПРЕДПИСАНИТЕ ИМ ЛЕКАРСТВА . КОЛКО ОТ ТЕЗИ ХОРА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА СИ ПРАВЯТ ГОДИШНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ . КОЛКО ОТ ТЕЗИ ХОРА СА С ВЛОШЕНО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ В СЛЕДСТВИЕ НА СПРЕНИТЕ ПРИЕМИ В БОЛНИЦИТЕ И СПРЕНИТЕ ПЛАНОВИ ОПЕРАЦИИ. САМО ПИТАМ И АКО МОЖЕ ДА КАЖЕШ КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ СМЪРТЕН* АКТ НА ПОЧИНАЛ ОТ КОРОНА И ДА ПРОЧЕТА В НЕГО : НАСТЪПИЛА СМЪРТ*В СЛЕДСТВИЕ НА ОСТРА КОРОНА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ И ОЩЕ САМО ДА КАЖЕШ КАК ТАКА В СТАТИСТИКА КАЗВАТ "" ОЗДРАВЯЛИ "" , "ИЗЛЕКУВАНИ " И КАК СА ГИ ИЗЛЕКУВАЛИ ИЛИ ТОВА СА ХОРА , КОИТО СА СИ СЕДЯЛИ В ТЯХ ДА СИ ПОЧИВАТ И СЛЕД 10 ДЕНА ВЕЧЕ СА ЧИСТО НОВИ . КАРОЛЕВ И ТОЙ В ИНТЕНЗИВНО , ДАЛИ И ТОЙ НЕ Е В ТАЯ СТАТИСТИКА НА ХОРА В ИНТЕНЗИВНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ ОТ КОРОНА .

Отговори
8 7
Юлия

Юлия

24.09.2021 | 13:59

К р е т е н!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
3 10
До Юлия

До Юлия

24.09.2021 | 14:20

Кретен***ама НЕ ВАКСИНИРАН И НЯМА СА СЕ ВАКСИНИРАМ , А ТИ ПОНЕЖЕ СИ МНОГО ОТВОРЕНА , ТОЕСТ ТЕСТОВА МАЙМУНА* ПОЖЕЛАВАМ ТИ САМО """ ХУБАВИ""" НЕЩА ДА ТИ СЕ СЛУЧВАТ С ИМУННАТА СИСТЕМА . ПРИЯТЕН ДЕН И ОТИДИ СИ ВЗЕМИ ТРЕТАТА ДОЗА . ДАНО СЕ НАЛОЖИ ДА ВЗЕМЕШ ОЩЕ 5-10 ДОЗИ ДО КРАЯ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН .

Отговори
8 7
до безмозъчния

до безмозъчния

24.09.2021 | 14:22

Виж се колко си смешен аххахахаххаха ти не заслужаваш отговор братле. Марш към Бразилия

Отговори
5 7
lele

lele

24.09.2021 | 14:41

Ходи си сипи ракията да се успокоиш малко. Как не си разбрал вече, че файзер напълно одобрена ваксина вече от FDA и продължаваш да говориш за експерименти :D

Отговори
5 9
Аааа не

Аааа не

24.09.2021 | 14:45

На мен тук си ми харесва . Марш на вас , които сте за ваксините . Ей къде е Германия , Великобритания , Франция . Там ще си живеете прекрасно , всички са ваксинирани , без смъртни . Може и е Израел да идеш . Ама все си мисля , че скоро някой ще го плякат , някой ваксиниран , и си мисля , че ще му пръснат ваксинирания задника* . Ама ви боли вас ваксинираните , като ви задават въпроси на който не можете да отговорите . Боли ви , че се прецаках те като си сложихте тези отрови . А вие си ги сложихте защото сте мишки , страхливи мишки .

Отговори
7 5
До леле

До леле

24.09.2021 | 14:49

Одобрена е , да Защото е американска и сега ще продадат 1 милиард дози , другата година още . И понеже си галфон* ще ти кажа защо в Израел се ваксинират само с файзер , защото е американска . А те са съюзници . А тях ги е страх от техните съседи и САЩ ги пазят - Иран мрази израелците , палестинци и общо взето целия свят ги мрази . И това са факти . Но ти си кон с капаци. Взимай си дозите и умирай***

Отговори
8 3
До конспиратора

До конспиратора

24.09.2021 | 15:33

А доказателства за твърденията ? Или само е така си говорим глупости? Утре като ЕМА одобрят файзер пак ли ще говорим за зависимости ? И само да те образовам малко има 3 американски ваксини и само 1 от тях е одобрена ако имаше зависимост щяха направо 3те да си одобрят, но кво ти ги обяснявам на теб тия раоти като си тежко нерационален и се информираш от фейса.

Отговори
1 5
До ааа не

До ааа не

24.09.2021 | 15:47

Ти си голям г ъз! Само мекотело като теб,може да възпроизведе подобни безумия! От сърце ти пожелавам да се разболееш,до болница да стигнеш г оведо такова!

Отговори
2 5
Ми ....той

Ми ....той

24.09.2021 | 15:58

Президентът на САЩ каза ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕДАТ И ПРОДАДАТ 1 МИЛИАРД ДОЗИ . А КОЛКОТО ДО ТОВА , ЧЕ ТЕЗИ ВАКСИНИ СЕ ПРИЗНАВАТ ЗА ТАКИВА . ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИАРДИ ЕВРО , КОЙ ЩЕ СМЕЕ ДА СПРЕ И ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ И ДА КАЖА : НЕ НЯМА ДА ИМ ДАМ ЛИЦЕНЗ. НАЛИ МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕВОЛЕН УЧАСТНИК В КАТАСТРОФА . КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАД 60 МИЛИАРДА ЕВРО ПРИХОД НЯМА КОЙ ДА СЕ ОПЪВА . И САМО ДА ТЕ ПИТАМ , КОГА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ РЕШИХА ДА ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ НА ПРЕПАРАТИТЕ , КОГАТО РЕШИХА , ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛАГА И ТРЕТА ДОЗА. И КОЙ ТИ ГАРАНТИРА , ЧЕ СЕГА КОГАТО ДОЙДЕ МЮ ВАРИАНТА , А ТОЙ ЩЕ ДОЙДЕ , ЗАЩОТО ВЕЧЕ НИ ПОДГОТВЯТ , ТИ НЯМА ДА СИ СЛОЖИШ 4-ТА , 5-ТА ДОЗА? КОЙ?

Отговори
7 2
mnogo

mnogo

24.09.2021 | 21:42

Mnogo bolen si chestno.

Отговори
1 1
Иван

Иван

24.09.2021 | 11:18

Не съм антиваксър имам бити всички задължителни ваксини но да се ваксинирам с нещо което няма листовка и какво съдържа и още повече да се подписвам че ако пукна никой не носи отговорност за мен, като производители, лекари, управляващи иначе аз съм безотговорния, че не съм се боднал. Нали знаете кои се подписват на този род документе Опитните Зайчета. Истината е че това няма спре докато не се ваксинират всички, заради тези които се поддадоха от страх на нещо, което го измислиха за 3 седмици и 2 години след това няма нов препарат или подобрен такъв.

Отговори
26 8
....

....

24.09.2021 | 13:05

Не съм антиваксър, НО...

Отговори
3 7
Иване, Иване, спасение няма ...

Иване, Иване, спасение няма ...

24.09.2021 | 13:53

Не знам кой те е излъгал, но всички ваксини си имат "листовки" със съдържание и никъде не се подписваш, че освобождаваш от отговорност когото и да било.

Отговори
6 11
Преболедувал

Преболедувал

24.09.2021 | 11:15

Не мога да се отърва от усещането, че ваксинирането се е превърнало в самоцел. Аз както и много други го изкарахме като се самоизолрахме в къщи. Пет месеца след преболедъването си направих тест за антитела, който показа много високи стийности - доста по-високи от постигнатите след 2 игла. И питам защо трябва да се ваксинирам? Защо такива като мене не се отразяват по никакъв начин в системата? За тези случаи просто не се говори. И моят отговор логично е, че ваксинацията както вече казах е САМОЦЕЛ, защото някой фермацефтични гиганти трябва да продължат да забогатяват. Всичко е за пари - много пари.

Отговори
22 5
А добро утро

А добро утро

24.09.2021 | 12:35

Така е навсякъде където комадват соросоидно-чифутско фармацевтичната мафия, т.е. целия ЕС + всички останали "либерални демокрации". И където в момента на 80% са ваксинирани:( и на 90% затворени:(((

Отговори
16 3
Ехаааа

Ехаааа

24.09.2021 | 11:07

България посрещна четвъртата вълна с едва 20% напълно имунизирани и стотици умиращи на ден. И ако това не е ПРОПАГАНДА . СТОТИЦИ УМИРАЩИ. СТОТИЦИИИИИИИ ХУБАВ САЙТ , ХУБАВИ ХОРА . САМО ДА ПРИПОМНЯ В НАЧАЛОТО КАКВО КАЗВАХА ОТ ЩАБА НОЩ : САМО ДА МИНАТ СТУДЕНИТЕ МЕСЕЦИ , ВИРУСЪТ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ , САМО ДА МИНЕ ЗИМАТА. И КАКВО СТАНА , МИНА ЗИМАТА , ДОЙДЕ ЛЯТОТО , ВЪН 40 ГРАДУСА НА СЯНКА , 50+ НА СЛЪНЦЕ , НО ТОЯ ВИРУС НЕ УМИРА , АМИ СТАВА И ПО-ЗЛЕ , ЗАРАЗЯВА НА ПОРАЗИЯ . УМИРАТ**** СТОТИЦИ ВСЕКИ ДЕН .ЯВНО ОТ ТОПЛОТО ВРЕМЕ СТАВА АГРЕСИВЕН ТОЯ ВИРУС. Добре , че поне вече няма други болести , вече не умираме в катастрофи . Да закриваме медицината и да остават само ковид отделенията .

Отговори
15 6
ъъъ

ъъъ

24.09.2021 | 11:39

Това е биологично оръжие,което заразява чрез ваксинираните/справка страните с много ваксинирани и много заразени/и личен опит.

Отговори
18 5
Ot hostile

Ot hostile

24.09.2021 | 13:33

Zashtoto e 'man made" !!

Отговори
2 0
Ot gostite

Ot gostite

24.09.2021 | 13:35

Защото вирусът е създаден лабораторно !!

Отговори
10 0
Нетривиални

Нетривиални

24.09.2021 | 10:29

Няма колективен имунитет към риновирусите, хремата често ни навястява, перзистират и възниква ендемично равновесие. Подобно с грип, и там ваксини има. Израел е най ваксиниран и сама с Пфайзер, а той коленичи най бързо пред делта. Ес протеина му взаимодейства и с рецепторите за проникване в клетката и с антителата, които защитават от проникване в клетката, компромис на участъци в генома, които се наслагват едни върху друг. 22 варианта ковид се наблюдават в процес епистаза, взаимодействие между мутациите. Норвежки и британски учени откриха т.н. отпечатък, верига с четири аминокиселини, неприсъща в живата природа. Надежди има в корелацията с индекс Хирш, количествен показател продуктивност на учен по цитиране, висок Хирш при много статии, трудно се повишава. И вируса достигнал висока приспособимост, висока инхекционност, трудно сам ще се надмине за нов супер ковид.

Отговори
5 6
Само да кажа

Само да кажа

24.09.2021 | 10:25

В това проучване на нагласите по нова , в което се казва , че 45% няма да се ваксинират , и така нататък , в новинарската емисия в 16 часа показаха 10% не могат да отговорят или не желаят на въпроса , а в емисията тези 10% станаха 9,2 % и това лесно може да се докаже . Та питам аз КАК ТАКА САМО ЗА 3 ЧАСА , толкова е разликата от емисията в 16 часа до тази в 19часа се промениха електоралните нагласи . Само питам . И докато някой не снима и не покаже жив този НОВ ОПАСЕН И СМЪРТОНОСЕН ВИРУС АЗ НИКОГА НЯМА ДА СЕ НАБОДА С ТЕЗИ ОТРОВИ. И СКОРО СЕ ОЧАКВА ОФИЦИАЛНО МЗ ДА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ТРЕТА БУСТЕРНА ДОЗА. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ . СКОРО ЩЕ ДОЙДАТ И ДРУГИТЕ ПО-ТЕЖКИ И ЗАРАЗНИ ЩАМОВЕ , КОИТО ТИ ДА ВИДИИИИИШ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТКРИВАТ С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ТЕСТОВЕ , НО ТЕ ИДВААААААТ. ТАКА ЧЕЕЕЕЕ ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ ДА ГО ДУУУУУУХАТ**** ЗДРАВНИ ИНВАЛИДИ , ОПИТНИ МАЙМУНИ ХАХАХАХА вярвай те още на стъкмистиката Някой казал , ама не показал документи за достоверност и трябва да му се вярва. Само да кажем Кацаров кога обърна палачинката за тези ваксини . КОГАТО ДОЙДОХА ОТ ЕС И ПО ТОЧНО ТОЗИ , КОЙТО ОТГОВАРЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА , ЯВНО МУ Е КАЗАЛ НА КАЦАРОВ , ЧЕ ЩЕ МУ СПРАТ ПАРИТЕ КЪМ НЕГОВОТО НПО И ТОЙ МАЛКО Е КЛЕКНАЛ . ПАРИТЕ СА СИ ПАРИ . И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ , ЧЕ КАЦАРОВ , КОЙТО Е ПРОТИВ ТЕЗИ ВАКСИНИ СЕ ВАКСИНИ , ПО- ВЕРОЯТНО Е ДА СА МУ БИЛИ ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР . НО ВИЕ МУ ВЯРВАЙ ТЕ . ПРИЯТЕН ДЕН НА ВАКСИНИРАНИТЕ И ДАНО ПОЛУЧИТЕ ТЕЖКИ ИНФАРКТИ , ТЕЖКИ ИНСУЛТИ И ВЪОБЩЕ ДАНО СТРАДАТЕ . ДАНО ГОСПОД ВИ ПРИБЕРЕ ПРИ СЕБЕ СИ .

Отговори
15 5
ЦЕНЗУРА

ЦЕНЗУРА

24.09.2021 | 09:15

Изключвайте, моля, опцията за коментари под статиите за Ковид-19! Нека да оставим без препитание долнопробните платени тролове-антиваксъри!

Отговори
14 28
Антиваксърка 25-39 г недоучила

Антиваксърка 25-39 г недоучила

24.09.2021 | 11:45

При 10% реално "ваксинирани" процента на проваксърите е учудващо голям.Едва ли всички те страстно и спонтанно защитават заблудата си и прокламират фашизма.

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?