Следвайте ни

В Медицината: 24% с двойка по биология, 22 на сто – по химия

Резултатите на приемния изпит в МУ са по-високи от предишните години

viber icon
Елица КАНДЕВА, Марица


24 на сто от кандидат-студентите в Медицинския университет са скъсани по биология, а 22% са с двойка по химия. Така 317 човека отпадат от битката заради слаба оценка на единия тест, а 286 – заради провал по другата дисциплина. Не е ясно дали има младежи, които попадат и в двете групи – с две двойки.

Това са по-високи резултати спрямо кампаниите предишни години, когато двойките достигаха съответно до 25 и 35 на сто по двете дисциплини. За първи път това лято и слабите оценки по химия са по-малко от двойките по биология.

Приемният изпит в МУ за първи път се проведе в нов формат, като студентите държаха тест 2в1 – имаха два часа за въпросите по биология и още два часа и половина за теста по химия. Вузът първи в страната прилага такова изпитване на входа – двата изпита като два модула в един ден и в изцяло тестови вид. Той е най-близък до матурите. Остава обаче предишният начин на балообразуване – бележките по биология и химия участват отделно и у двоени, като се взимат и оценките по двата предмета от дипломата. Така максималният бал пак е 36, остава в сила и въведеният миналата година минимум от 24. Под тази летва не може да бъде приет първокурсник, дори и да има незаети места.

От явилите се 1309 кандидат-студенти 49 са заслужили пълни шестици по биология, което е 4%. Знания за отличен са показали още 125 (10%). Проверяващите са писали петица на 274 младежи (21%), добрите оценки са 368 (28%), а тройка са получили 176 (13%).

По химия няма нито една пълна шестица, я отличните оценки са 86 (7%). За петица на въпросите от теста са отговорили 348 души (27%). Четворка имат 333 (26%), а тройка – 255 (20%).

Издържалите успешно двата модула на приемния изпит спорят за 332 места в магистърските специалности: 150 по медицина, 100 по стоматология и 82 по фармация.

В бакалавърските програми бройките са 273.

При тези резултати конкуренцията за едно място пада едва от 4:1 на 3:1. По-традиция по-оспорвана е битката сред момичетата.Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?