Следвайте ни

В дебата за бюджет 2020: Славчо Атанасов настоя за повече пари за спорт в детската градина и в училище

viber icon

Повече пари за спортни пособия и спортносъстезателна дейност на децата поиска при разглеждане на държавния бюджет за 2020 г. председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44 Народно събрание Славчо Атанасов. 

Става въпрос за Постановление на Министерския съвет 129  от 2000 г., което е за определяне на диференцираните размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това са по 2 лв. за дете от детската градина, 3 лв. за ученик, студент и курсант годишно. Тези средства се използват от детските градини, училищата и висшите учебни заведения за спортни уреди и пособия и за спортносъстезателна дейност. 

„Искам да подчертая, че от 2008 г. /цели 11 години/ тези средства не са променяни. Една част от тази зала са приемали Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорт 2012-2022,  в която е заложена оперативна цел – увеличение на средствата по Постановление 129 на Министерския съвет, но това все още не е станало факт“, посочи Славчо Атанасов.

Той направи предложение за завишаване с 1 лв. за децата от детската градина - от 2 на 3 лв. от 3 на 5 лв. за учениците, от 3 на 6 лв. за студенти и курсанти. Общото увеличение е 3.2 млн.лв. 

„Колеги, всички говорим, че децата са с наднормено тегло и трябва да спортуват. Нека с действия да покажем, че мислим за тяхното здраве. И още нещо ще добавя: „Pacta clara boni“ amici или „Справедливи сметки – добри приятели“. А каква по-голяма справедливост от справедливостта за децата“, обърна се към народните представители Славчо Атанасов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?