Следвайте ни

В Чепеларе избраха най-доброто картофено ястие

На първия “Картоф фест“ гласуваха с бюлетини

viber icon
Петя Гайдарова, Марица


Над 20 картофени специалитета, подготвени от чепеларски готвачи, мериха вкусови качества с вот в урни на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Хората пускаха "бюлетини" с надписан номер на най-оригиналната, вкусна и засукана, според тях, рецепта. В редичка с тарелка в ръка се подредиха десетки местни и гости, които опитваха манджите и след това пускаха в урните своя глас за картофения си фаворит.

Чепеларски домакини и хотелиери бяха подредили поне 5 картофени торти, картофен чипс, различни пасти, предястия, специалитети и баници от картофи. Оспорваното състезание ще продължи два дни.

Таченият традиционно в Родопите картоф, известен сред жителите на планината най-вече като "патато", стана център на първия по рода си празник. Негов символ вече е картофеният Патейко, изработен от местни ученици. Празникът бе открит от организаторите му от община Чепеларе - зам. - кметовете Пантелей Мемцов и Георги Костадинов, и шефът на Националната асоциация на картофопроизводителите в България Тодор Джиков. На площада с петте олимпийски кръга щандове бяха подредили производители от района, семепроизводители и вносители.

Изумление и най-много селфита предизвика продукцията от огромни картофи на Георги Качоров и Мая и Валери Странджалиеви. Един от картофите им стига за по две манджи за цяла фамилия, дивяха се преминаващите през щанда хора.
От управата на Чепеларе искат да направят празника традиционен, като първото му издание съчетаха с конференция за новостите в бранша и неговото развитие. "Надявам се това събитие да даде посока към нови възможностите на картофопроизводството в страната. Бъдещето на производството е на безопасна, качествена продукция, каквато в Родопите правим от векове. Но сега това е възможно при добри и иновативни практики. Искрено се надяваме празника да се превърне в ежегоден и Чепеларе да привлича не само като туристическа дестинация, а и като място, където бизнеса има възможност за развитие", каза в приветствието си кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Поздравителен адрес до картофения фестивал изпрати земеделският министър Десислава Танева.

"Браншът не е в цветущо състояние, което е видно. По официална статистика на агроведомството от 550 000 декара, култивирани с картофи, през 2001 г., към момента площите в страната са намалели на около 140 000. Производството на картофи в България не задоволява и половината от консумацията на населението. Влязохме в ЕС безкрайно неподготвени от гледна точка на познания, технологии, модернизация, коопериране и субсидиране, спрямо производителите от Западна Европа. След 2007 г. се борим със сериозната конкуренция на колегите от Полша, Германия, Франция и Белгия. Полагаме усилия да се задържим на пазара и такива форуми помагат за това. Правителството видно е също полага усилия да ни насочи с финансови и организационни стимули. Надявам се да се задържим и да станем кокурентни", заяви Тодор Джиков. Според него, площите с картофи в Родопите също са намалели, но на фона на общата тенденция не са толкова засегнати, защото за разлика от стопанското им производство по полето, в планината отглеждането на картофи е традиция и вековен основен поминък. По негови данни само в община Чепеларе има около 30 производители с над 15 дка площи с картофи, които са големи за планинските условия. Отделно има много малки производители с дребни площи.

На картофения фест децата се забавляваха, правръщайки картофени грудки в приказни герои и животни и рисувайки в детска творителница, докато самодейни състави от общината пяха и тропаха хоро на площада.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?