965
Следвайте ни

В България бият жените, но обичат "семейните ценности"

Държавата не прави почти нищо, за да ги защити, твърди Георги Ангелов в Дойче веле

viber icon

В България домашното насилие е проблем. Но колко голям точно? Всъщност, няма държавна институция, която да води официална статистика на случаите. По всичко обаче изглежда, че от началото на пандемията (вече почти две години) положението се влошава - според данните, публикувани от Софийска районна прокуратура, обажданията до спешния телефон 112, обажданията до телефона за психологически и правни консултации на Български фонд за жените, както и според случаите, описани в медиите.

Общо 14 338 са сигналите за домашно насилие до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За същия период на 2020 - годината, в която започна пандемията - те са били 14 666. В същото време прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) са се занимавали с три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие от първото полугодие на 2021 в сравнение със същия период през 2019 - когато все още нямаше Ковид-19, локдаун и изолация. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 за домашно насилие за заведени 564 преписки, а които са образувани 116 досъдебни производства. За същия период на 2019 има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие. Покачването от 2019 насам е очевидно.

За първите шест месеца на 2021 от образуваните 127 досъдебни производства -118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 са 76, а за 2019 - 15. Видно от отчетите е следното: че прокуратурата се е заела сериозно с проблема на домашното насилие.

През първите шест месеца в годините, белязани от пандемия - 2020 и 2021 - са образувани и много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие.

"Ковид-19 и пандемията оказват влияние върху ситуацията с домашното насилие. Когато хората се страхуват за оцеляването си, работата и насъщния, когато оставатдълго време вкъщи и живеят в една неяснота, това генерира набор от отрицателни емоции и преживявания, което може да катализира семейни проблеми и ситуации на насилие", коментира пред Дойче Веле Светлана Михайлова от Български фонд за жените. От организацията предоставят безплатни правни и психологически консултации чрез видео връзка. От 26 юни до края на септември миналата година организацията е имала 15 заявки за консултации. За тази година от август до 21 септември те са 25. Михайлова каза, че за хората, живеещи извън столицата и големите градове, ситуацията при семейно насилие е по-сложна - поради куп причини. "Там темата за домашното насилие е още табу и няма достъп до консултация и закрила", каза Михайлова. В големия град има анонимност и повече възможности за достъп до експерти и кризисен център. Самите кризисни центрове в страната, които са малко над 10, не смогват да осигуряват защита. Всички потърсили консултации от фонда са жени.

Какво се прави срещу домашното насилие?

Преди три години Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна. Решението беше предшествано от политическа кампания и обичайната буря от дезинформация относно международния договор. Дори от "особеното мнение" на някои от върховните съдиите се видя, че решението отразява политическата ситуция в България. А документът целеше единствено превенция на и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. След победата на "семейните ценности" както от опозиционната БСП, така и от управляващите ГЕРБ твърдяха, че ще приемат достатъчно закони, за да бъдат защитени правата на жените и децата без да се "въвежда третия пол", както и че ще бъде изградена мрежа от кризисни центрове. Това, разбира се, не се случи.

За обществено обсъждане в началото на тази година беше обявен проект за промени на Закона за защита от домашното насилие, но и двата парламента след това бяха заети с "изчегъртване" и не стигнаха до закона. В редица критични доклади на ЕК, ООН и други организации се казва, че българският закон не осигурява адекватна защита на жертвите на домашно насилие.

Междувременно евродепутатите приеха преди дни законодателна инициатива, в която се настоява за целенасочено законодателство и политики за справяне с всички форми на насилие и дискриминация на полова основа. Това означава, че европарламентът иска да се създаде ориентирана към жертвите директива на ЕС, в която се използват стандартите, залегнали в Истанбулската конвенция и други международни стандарти, и която следва да включва и мерки за превенция, услуги за подкрепа, защита и обезщетение за жертвите, минимални стандарти за правоприлагане и т.н. Можем да сме сигурни, че религиозни организации отново ще използват дезинформация, за да повлияят на общественото мнение. А тя ще бъде яхната и от политически партии.

И така: и след 2021 година майки, съпруги, приятелки и други жени ще продължат да стават жертва на домашно насилие в България. Защото в страната не се предприема почти нищо, за да бъде то спряно. 

Георги Ангелов, Дойче веле

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Антилевак

Антилевак

23.09.2021 | 20:40

При 3 милиона семейства в България 1500 случая представляват 0,5%. Като се вземе в предвид и фактът, че насилието е поне 10 пъти по-често срещана практика при маNгалите, случаите в български семейства едва ли са повече от 0,05% т.е. 1 на 2000. В огромна част от страните по света този показател е МНОГО по-висок. Обаче розовите либерастични комсомолчета от DW много удобно си затварят очите за тези подробности, за да могат за кой ли път да ни оплюят - "вижте ганьовците как си бият жените". Да, ама не безродни педалчета - любимите ви черногъзи маймуни си бият и убиват жените, а ние истинските българи държим на традиционните си семейни ценности, където няма такива неща. Всички много добре знаем каква е истинската цел на тъпата конвенция, така че колкото и да се напъвате да пишете гадости за българския народ, номерът ви няма да мине.

Отговори
2 0
Хомо Еректос

Хомо Еректос

23.09.2021 | 20:21

И като действащите закони не защитават жертвите на насилие как така има образувани до-съдебни производства?

Отговори
1 0
Бай Тошо

Бай Тошо

23.09.2021 | 16:00

На пръдливите соросояди от Дойче шнеле, кой ли се вързва? Ясно е на всички че по мое време жените бяха равни на мъжете по всичко, работиха, парите им същите, а не като сега да седят като домакини и най-много да подпират кайсиите на мъжете си в подчинение и за това Истанбулската конвенция тук не мина, защото всички помнят това и разбраха, че зад нея стоят само джендърите, а не и някакви репресирани жени!

Отговори
3 0
Мимето

Мимето

23.09.2021 | 14:37

И тоя урунгел е жертва на домашно насилие, насилват го дОма да оди се оплаква у Дойче Лели

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?