Следвайте ни

В 63 страници: Гешев се отчита пред депутатите от правната комисия

viber icon

Депутатите от Комисията по правни въпроси ще изслушат и обсъдят доклада на главния прокурор Иван Гешев за работата на държавното обвинение за периода януари – август, предаде БГНЕС.

Решението на Народното събрание да поиска доклад на прокуратурата по прилагането на закона за първите 8 месеца на годината бе взето в края на юли, по настояване на опозицията от БСП. Той дойде на фона на граждански протести, настояващи за оставката на обвинител номер 1, които продължават и до днес.

Отчетът е от 63 страници, а в него е отразена дейността както на прокуратурите в страната, така и на следствените служби, а всичко е под формата на подробни статистически данни.

Според правилника на парламента докладът се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на органите на съдебната власт. След становището на юристите в парламента, правилата изискват документът да бъде разгледан и в пленарната зала. При обсъжданията депутатите могат да отправят въпроси от свое име, както и постъпили такива от граждани, институции и неправителствени организации.

Наред с данните са броя на образувани, разгледани, приключени и висящи производства, в доклада е отделено място и на делата от особен обществен интерес. Сред тях са такива са корупция, организирана престъпна група, злоупотреба с евросредства, пране на пари и др. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?