Следвайте ни

Уволненият шеф на ДАНС: Допуснахме грешки - като разкриването на руските шпиони

viber icon

С операциите срещу руски шпионски мрежи в България свърза уволнението си от поста председател на ДАНС досегашният шеф на контраразузнаването Димитър Георгиев.

По обяд служебното правителство предложи на президента Румен Радев да уволни Георгиев и да назначи на поста Пламен Тончев. Като мотиви за уволнението премиерът Стефан Янев посочи уронване престижа на службата и политически мотиви в работата на Георгиев.

"Работил със със сегашния премиер и при предния служебен кабинет на президента Радев. Единствената разлика оттогава е, че допуснахме грешки. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия", заяви Георгиев.

Първите данни, които служебният премиер е поискал от ДАНС са свързани именно с последния шпионски скандал, разкри досегашният шеф на контраразузнаването. Той обаче отказа да обвини Янев за връзки с мрежата от военни, шпионирали за Русия. Георгиев отказа повече подробности, защото има забрана от прокуратурата.

Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано, заяви още уволненият шеф на ДАНС.

Във вторник ДАНС е дала доклад на премиера Янев по вътрешната проверка дали са подслушвани политици. Георгиев обяви, че обвиненията от страна на Атанас Атанасов са несъстоятелни, но не отговори на въпроси дали политици са попадали в СРС-та на агенцията покрай други разработки.

Георгиев недоумявал с какво е уронил престижа на ДАНС, след като агенцията е награждавана от партньорски служби и е допусната в контраразузнавателния Шенген. Благодаря на всички колеги, защото дълги години работихме заедно професионално. Чакам си указа и ще си тръгна с високо вдигната глава, заяви Димитър Георгиев.

Работил съм с пет различни правителства и докато нямаше разкрития по шпионски мрежи нямаше проблем, отговори той на обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Мизерници

Мизерници

26.05.2021 | 20:09

Защо дъщерята на шефа на ДАНС е надзорник в БНБ, назначена преди да е завършила образование с квалификация: шафнерка на автобус? Видян 14069 пъти | Коментари 1 Гласували 5 рейтинг: 4.0000 издигната в Банковия надзор, на поставените лесни въпроси медийният съветник на гуверньора на БНБ Ани Димитрова, преди това пиар на кабинета Орешарски, не пожела да отговори до редакционното приключване на материала и броя в 17,30 ч. Но въпросите все повече ще тежат, защото Александрина не е единствената от видни семейства, свързани с досегашната власт на сладки позиции в Българската НАРОДНА банка! Важно е да се знае, защото първата работа на новия парламент ще бъде да избере и нов шеф на БНБ – мандатът на сегашния Димитър Радев изтича през юли. Попитали сме същите неща за кариерното наместване и развитие на: Живка Добрева, съпруга на бившия икономически министър и депутат от ГЕРБ в 41-вото, 42-рото, 43-ото, 44-ото и последното 1-месечно 45-о Народно събрание Делян Добрев, станал най-известен с Кумгейт – освен над 100 млн.лв. от саниране, семейните фирми на първата му братовчедка бяха включени от най-престижното немско издание Шпигел и в мегаскандала за корупция с маски, който 3 месеца тресе Германия. Боряна Ненкова – Савчева, дъщеря на председателката на Комисията за защита на конкуренцията с удължен в последните дни на мнозинството на ГЕРБ в 44-ото НС мандат Юлия Ненкова, бивш зам.-кмет по правните въпроси, и сестра на депутата от ГЕРБ в 5-те последни парламента Александър Ненков. Очакваме отговори. А ако не ги дочакаме, видно е, че и сами можем да ги намерим.

Отговори
2 1
Мизерници

Мизерници

26.05.2021 | 20:07

Защо дъщерята на шефа на ДАНС е надзорник в БНБ, назначена преди да е завършила образование с квалификация: шафнерка на автобус? Видян 13741 пъти | Коментари 1 Гласували 5 рейтинг: 4.0000 Дъщерята на бившия от часове шеф на ДАНС Димитър Георгиев работи в най-важното управление на БНБ Банков надзор. Същото, което в момента бави смяната на борда на държавната Българска банка за развитие. Същото, което е изпуснало скандалните кредити, огласени от новия министър на икономиката. Това ни учудва по-малко, когато разбираме, че в него от януари работи дъщерята на прекаралия 6 години като шеф на Държавната агенция Национална сигурност, преди това заместник-министър на вътрешните работи при Цветан Цветанов, а между тях – бордовик на столичния Метрополитен ЕАД Димитър Георгиев. Още по-странно е, че Александрина е назначена в банката като експерт през 2016 г., както сама е написала с гордост на своята стена във Фейсбук. Тя започва образованието си в единствения упоменат от нея университет Нотингам Трент през септември 2015 г. А го завършва, след като вече е назначена и то в отдел Човешки ресурси на БНБ – през юли 2017 г. С каква квалификация незавършилата студентка попада в националната ни банка, която още пази титлата Народна? Александрина сама е записала предишния си опит – шафнерка, или ако повече ви харесва – стюардеса, на борда на автобусите за турове Хемптън Джитни. Освен влияние върху най-богатите българи и чуждите финансови институции, позицията в БНБ носи и други приятни плюсове – огромна заплата над 4000 лв. (кметът на София получава 2900 лв. или 34 800 лв. годишно), като тя се получава не 12, като на кмета, не 13, а 20 (ДВАДЕСЕТ) пъти годишно. Колко точно пари взема Александрина, по каква причина е назначена без изискваното по закон образование, каква нейна квалификация е насочила именно към нея вниманието и за какви заслуги е

Отговори
1 1
ъисхщ

ъисхщ

26.05.2021 | 17:15

Развалиха им харатлъка и взеха да се оплакват.

Отговори
2 1
Да, да, ама не!

Да, да, ама не!

26.05.2021 | 17:14

Махат ви не, че сте ги разкрили, а че ги търпяхте. Викаха ви в Щатите, но пак не ви увряха главите с бойко. ФБР ясно знае КОЙ, кой е в русия, та камо ли не в България. НИКОЙ няма да си позволи да прибегне до тези действия без съгласуване и одобрение от СЪЮЗНИТЕ партньори. Без работа няма да останете. Пеевски търси още охранители.

Отговори
5 1
ъисхщф5к6э7н

ъисхщф5к6э7н

26.05.2021 | 17:13

Тоя си говори хумурески. Какви руски шпиони кви пет лева???? Борисов и той е полудял. Преврат му се превижда.

Отговори
5 1
Кон назад не тича

Кон назад не тича

26.05.2021 | 15:36

За съжаление службите в България през последните години действат като бухалки и за да угодят на някого. Има много начини, по които един човек може да бъде подслушван от тези органи с решение на съдия. Когато мотиви не са необходими, обикновено става с разрешението на съдии от апелативни съдилища в провинцията, често пъти от Пловдив. Задължително трябва да е председател на съд. Дали ми слушат телефонна, или не няма голямо значение. Проблемът е, че те го използват за облаги. Знаят с кого си общувам, може би притискат хора, които биха работили с мен или оказват натиск на мои партньори, адвокати, поръчково правораздават. Абсолютно незаконно агент Бонев от ДАНС е записвал и докладвал през 2018

Отговори
9 3
Метлата....

Метлата....

26.05.2021 | 15:32

Помните ли оная пача.вра шефа на военното контра разузнаване генерала ВЕЛКО АТАНАСОВ,дето си прати голите снимки на любовницата докато беше на среща в НАТО..... Тоя за когото Каракачанката....си замълча така както спаси пияния и дрогиран Джамбазки.... Всички да носят отговорност.... Ататасов Джамбазки и разбира се глухонямия Каракачанов...

Отговори
11 3
Шъ пее като хористка Ама я да го барнем.

Шъ пее като хористка Ама я да го барнем.

26.05.2021 | 15:30

Ми по чия поръчка допускахте грешките ве каун чифутски Колко ви даде Шорос за тези грешки 30 десет сребърника Мамка ви чифутска предателска Българска земя за която са проливали дедите ни да дадете на чифутската пасмина безплатно да тъпчат А що чифутска подлого не арестува Тиквата като национален предател кога даде на братята му чифути от Америката авансово за едни картинки 3 милиарда поттна Българска пара А пазителю на сигурноста На чия сигурност На чифута Тиквун и кохортата около него или на Мата Хари И както има един лаф Ако разчиташе на твоя ДАНС света никога нямаше да знае за оная Мата Хари Не за тая Ама сега яко да те разпитват по методите Дансаджийски още Сикаджийски и да си кажеш всичко Не като партизанин на разпит Де е онзи Гешев не този та да ви разкаже фамилията чифутска Чифутска още комунистическа

Отговори
11 5
Чичо

Чичо

26.05.2021 | 15:29

Димитър Георгиев в дует с Боката за руските шпиони. Обаче Москва не вярва на сълзи. А що се отнася за отнетия достъп до класифицирана информация, не се притеснявай скъпи Димитър, тя просто не е необходима на министър. Мисля, че всеки момент и ти ще останеш без такъв. За това се притеснявай, а не за министъра. А грубите ти грешки са други и дано станат известни на обществеността, както и да си понесеш отговорностите за тях.

Отговори
14 4
Густо майна!!!

Густо майна!!!

26.05.2021 | 15:17

Голямо густо!!! Да не му вадят зъбите без упойка на тоя шеф....На ДАНС.....

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?