Следвайте ни

Утре пускат умните данъчни декларации

viber icon

От утре стартира електронната услуга на Приходната агенция за автоматично попълване на данни за получени доходи през 2020 година. Както и досега, при онлайн подаване на декларацията, още с влизане в профила си в сайта на НАП човек ще може да отвори формуляр, в който вече са попълнени данните за получени доходи от заплати, граждански договори и наеми от фирми. Но за първи път в декларациите ще има и данни за това какви приходи е получил човек от онлайн продажби.

От НАП са категорични - ако продадем нещо с обява в интернет и използваме куриерска фирма, за да изпратим вещта на клиента, в агенцията веднага разбират колко пари сме получили. Данни пристигат дори за това кой е продал стария си автомобил. И ако допреди няколко години цялата тази информация служеше само за контрол, вече всичко това ще бъде използвано, за да улесни гражданите при подаване на годишните данъчни декларации за доходите им.

Данните за онлайн търговията ще бъдат включени в Приложение №2 от данъчните декларации, което попълват и едноличните търговци. Дори човек да не е регистриран като едноличен търговец, ако е купил стоки с цел да ги продаде на печалба, той трябва да плати данък от 15% върху получения доход. Същото важи и ако художник продава картините си онлайн, или занаятчия изработва и продава бижута или носии. Това е търговска дейност и данък трябва да бъде платен, обясниха от НАП. Но ако с обява в интернет човек е продал старите си ски, колело, детски обувки или дивана от хола, не дължи никакви данъци и не е задължително да декларира получените доходи.

Затова отговорност на всеки данъкоплатец е, като види данните в декларацията си за получени приходи от онлайн продажби, да ги потвърди, промени или отхвърли. Ако например търговецът има 5 хил. лв. приходи, но 500 лв. от тях са от продажба на собствена, стара вещ, а останалите са от търговска дейност, трябва да посочи, ще дължи данък върху 4500 лв.

Ако за продадените онлайн стоки човек е платил някаква цена и има фактура за това, може да си приспадне направения разход. Т.е. в нашия пример, ако продадените стоки за 4500 лв. са купени срещу 2000 лв., данъкоплатецът трябва да плати данък от 15% върху разликата, т е. върху 2500 лв. Ако човек осъществява търговска дейност, най-добре е да се регистрира като едноличен търговец, съветват от НАП. Едноличните търговци могат да намалят облагаемите си доходи не само с разходите за покупка на стоките, а например и с разходи за ток, за складиране, транспорт и т.н.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Рени

Рени

16.03.2021 | 13:23

Кое утре по- точно?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?