Следвайте ни

За болничните: Синдикатите искат спешна среща с Борисов

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат спешна среща с премиера

viber icon

Минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли 2020 година. Тя ще обхване 800 000 пенсионери.

Няма да се плаща и първият ден от болничните.

До тези решения са стигнали от ГЕРБ и "Обединени патриоти" на заседание на коалиционния съвет.

Работодателите ще плащат само втория и трети ден болничен, а първият ще остане за сметка на болния, уточни депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

От своя страна Красимир Каракачанов посочи, че 18 милиона дни са болничнитe и често броят им нараства по празници.

Според него това не е редно да тежи на работодателите и държавата.

Попитани на кого е предложението, те не пожелаха да отговорят. (Още по тази тема чуйте и във видеата).

КНСБ и КТ "Подкрепа" определиха като неприемливо

предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов декларираха на съвместно изявление, че няма да приемат такова решение, че вече са в конфликт с управляващите и

искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира.

Синдикатите заявиха, че това предложение не е консултирано и съгласувано с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предложението е дошло от финансовия министър.

Лидерите на синдикатите ще се допитат до своите структури, ще свикат конфедеративните си съвети, на които ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия, ако решението не се ревизира.

Президентите на двата синдиката очакват в случая да бъдат подкрепени не само от хора, които имат нещо общо със синдикалното движение, но и от всички граждани.

Пламен Димитров и Димитър Манолов съобщиха, че темата за болничните, заедно с други теми, са били предмет на двустранно споразумение между всички национално-представителни организации на синдикатите и работодателите, като договарянето е продължило от юли до септември и в него са участвали лидерите на тези организации. Те са се разбрали да предложат на управляващите първите три дни да се изплащат от НОИ, тъй като осигурителният риск трябва да се поема от осигурителната система. Така, по думите им, никой няма да бъде ощетен.

Валери Симеонов разкри и останалите решения, около които са се обединили управляващите днес. 

"Сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене на бюджета за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.", каза Симеонов.

По думите му друго решение, което ще материализират е приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система.

Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца.

"Обединихме се да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища", обяви още Симеонов.

Попитан дали на коалиционни съвет е присъствал представител на "Атака", Симеонов отговори, че те са изключени от коалиция "Обединени патриоти".

"Коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция "Обединени патриоти" е променена", поясни той и добави, че в "Обединени патриоти" са НФСБ и ВМРО.

На въпрос кога пенсията ще стане 300 лв., бившият вицепремиер каза, че вървят в тази посока и се надява до края на мандата тя да стигне този размер. 

 

Източник: Nova/Фейсбук

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?