Следвайте ни

Ударни проверки на НАП, да се готвят големите данъкоплатци

Галя Димитрова била освободена заради "системно неизпълнение на служебните задължения" и скандала с теча на данни от НАП

viber icon

Основните задачи пред НАП и новия изпълнителен директор на приходната агенция Румен Спецов е да се увеличат приходите, като фокусът ще падне върху големите данъкоплатци, за да се премахне терорът над малките. Това съобщи министъра на финансите Асен Василев.

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, защото там са установени сериозни липси. За периода от 2017 до 2020 година, близо 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, а 45% не са събрани, подчерта служебният министър Василев.

,,Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените, останалите са отхвърлени изцяло'', допълни Василев и уточни, че всички фирми с големи касови наличности също ще бъдат обект на проверка от страна на НАП през следващите два месеца.

На въпрос защо предишното правителство не е публикувало тригодишната бюджетна рамка министър Василев отговори, че му е било казано, че е трябвало да се помисли за прилагането на допълнителни политики. Служебният министър обясни, че Галя Димитрова е отстранена заради "системно неизпълнение на служебните задължения" и обвърза решението на Министерския съвет с теча на лични данни от НАП през 2019 година. 

Служебният министър обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. „Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Василев. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?