Следвайте ни

Удар по джоба ни: Нов скок в цените на храните

Причините - увеличението на тока и транспортните разходи

viber icon

Цените на храните постоянно скачат у нас - за година увеличението при олиото, например, е с над 50 на сто, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси.

Въпреки високите добиви тази година на жито, при брашното поскъпването за 12 месеца е с 13%. По-високи са също цените на яйцата и сиренето.

При зеленчуците - доматите поевтиняват, но ядем краставици по-скъпи с 55 на сто. При чушките ръстът е 14 % и с над 30 пункта при морковите.

При хляба въпреки добрата реколта от пшеница цената няма да намалява и дори се очаква ново поскъпване до месец. 

„За нашия район си мисля, че едни десетина стотинки нагоре ще бъде задължително и минимално. Този, който не го направи, ще му бъде много тежко и не знам как ще оцелее“, обясни пред bTV Валери Кръстев, хлебопроизводител от Монтана.

Цената на тока и транспортните разходи са сред причините за ръста.

Производството на хляба от замесването до изпичането отнема три часа. „Газта, всеки месец с по десет стотинки нагоре, говорим за природен газ, горивата, нафтата, преди три месеца беше два лева с ДДС, сега е 2,30, електроенергията е ненормална работа на свободния пазар“, казва Кръстев.

По-скъпото брашно и опаковките също влияят на крайната цена. Но най-големият дял заема фонд работна заплата, който за бранша чувствително е нараснал, отчитат и от Държавната комисия по стоковите борси.

„Аз не мога да си представя защо имат притеснения да кажат, те имат порастване в доходите път и половина за последните три години и защо не могат да кажат, че имат напрежение в пазара на труда“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси.

Така хлябът в пекарната на Валери ще скочи с поне с 20 стотинки, след като се прибави и надценката в магазина. От Комисията по стоковите борси обаче очакват ситуацията да се успокои през септември. Причината - добрата реколта от пшеница - над шест милиона тона.

Въпреки добрите добиви дори в Добруджа прогнозират, че ще ядат по-скъп хляб. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Дезинформация

Дезинформация

07.08.2021 | 19:07

Ама на майка ти оная работа беше като пет стотинки тогава А сега е като столевка А на туй му викат инфлация и амортизация деформация и дезинформация И земи питай чичко ти Родшилд кък му набъбнаха сметките от 1980 година насам Ако ти иде далеко питай представителката му за България кака ти Кристалина онази чифутка Георгиева или племеника и Шиши Бакшиши Щото и аз помня че 1980 година съм вземал 120 лева кога мамицата ти е вземала 240 и тъпан чифутски и комунистически според твойте умозаключения съм живял като бедняк май НАЛИ Нещо друго да си спомняш Га та ръгах Спомняш ли си

Отговори
2 2
Потребление

Потребление

07.08.2021 | 17:41

Цените на храните първа необходимост са с неластични непазарни цени и колкото и да ги растат все ще се купуват. С една зърнена реколта България се храни четири години, внос твърда пшеница малък трябва заради глутена, без него подобрители и нещо като нищо вместо хляб

Отговори
4 2
Бай Тошо

Бай Тошо

07.08.2021 | 16:22

Симида в Кючука е 1, 20лв. в Смирненски при едни е 1, 30 лв. И една неделя си спомних, как беше по мое време, направих и справка: бял хляб - 30 ст. Майка ми ОТК в ЕАЗ Елпром през 80-те взимаше чисто 240 лв. заплата или 800 хляба. Значи сега другари 800 х 1, 20 = 960 лв. който взима по-малко пари от това живее по-зле от комунизма, за какъв ЕС и Европа изобщо да ми говорите? А и при комунизма няма да се спирам: тока, парното и водата бяха стотинки, безплатно здравеопазване и образование! Пак ревете, колко гаден беше, хубаво ами сега как е?

Отговори
5 6
Усмихнътъ

Усмихнътъ

07.08.2021 | 16:07

Моя нараства до около шест пъти и е много вкусен казва комшийката А формули ич не му трябват Нараства от самосебе си Намръщенъ ела го опитай нараснал Шъ ти хареса като капацитет по всичко и шъ съ усмихнешъ А кажи нещо за Ковида дукът ти е празна устата

Отговори
3 3
нали

нали

07.08.2021 | 16:06

Комунистите и Путин са виновни, искаме си Бойко!

Отговори
4 6
Валл

Валл

07.08.2021 | 15:04

Докато позволявате да ви управляват зелени Чорапи така ще бъде,може и по лошо да стане...

Отговори
4 8
Добре дошли в МутроЛандия

Добре дошли в МутроЛандия

07.08.2021 | 14:34

Докато ви пробутват Делтаизмислицата, някой забогатява тихичко....

Отговори
8 3
намръщенЪ

намръщенЪ

07.08.2021 | 15:48

Хлябът се изчислява по една сравнително лесна формула, която ни бе представяна и в Ун-та: тя е 1-2-4, т.е. ако изкупната цена на тон пшеница се вземе за база 1, то хлябът трябва да е максимум на 4. Ако не се събере в тази верига, значи по нея има нещо доста гнило или спекула някъде. Вярно е всичко за повишените цени на горивата(газът поевтиня за много кратко време, после взе да поскъпва пак, "Булгаргаз" не си остави коня в рЯката), за работната заплата, но според мен наистина се опипва начин да се извлече аванта, защото се знае, че без друго може, но огромната част от хората ще прибягнат до хляба. И сега се разходете край по-малките фурни, за да видите какви хлябове с надути цени има, заради това, че са изработени като франзели, по чужди разни модели и т.н. А на вкус не са нещо особено

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?