Следвайте ни

Удължават с 6 месеца изтичащите до 31 януари лични карти

viber icon

С 18 гласа „за“ и без „против“ и въздържали се депутатите в правна комисия приеха предложението на ГЕРБ да се удължат с 6 месеца изтичащите до 31 януари лични карти и паспорти.

Това е повторно удължаване на срока за преиздаване на лични документи, а причината е извънредната епидемична обстановка в страната заради коронавируса. Целта е да не се получават струпвания в МВР за смяна на документите. В началото на епидемията бе решено, че срокът на личните документи, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври ще бъде удължен с шест месеца, пише "24 часа".

Сега управляващите предлагат това удължаване на валидността да бъде удължено и за изтичащите лични карти и паспорти през месеците ноември, декември и януари.

"През юни, юли и август тази година са били издадени 381 хил. лични карти, 181 хил. паспорта и 201 хил. свидетелства за управление на МПС", представи статистика вносителят на законопроекта Красимир Ципов и добави, че с промените се предлага това удължаване на срока за преиздаване на личните карти да е валидно и за българските емигранти, които живеят в чужбина.

Министесртвото на външните работи вече обяви, че 48 държави са изразили готовност да допуснат български граждани с изтекли документи да се завърнат в България при условие на реципрочност, каза още Ципов. Това означава, че България ще даде възможност на чуждестранни граждани у нас да са с удължен срок на изтичащи лични документи, докато се завърнат в страната си, за да ги подновят.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Практиката на Агенцията по заетостта показва, че необхващането на предлаганата в чл. 8, ал. 2, т. 3 категория заети чужденци води до възникване на практически проблеми и до налагането на принудителни административни мерки от страна Изпълнителна агенция ЭГлавна инспекция по труда”. Досегашният текст на тази т. 3 се отнася до продължаване на заетостта след изтичане на срока от 3 месеца — при краткосрочно командироване. На практика за продьлжаване на срока се провежда нова процедура по разрешаване на достъп до пазара на труда, което прави този текст неработещ.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?