71
Следвайте ни

Удължават мярката 60 на 40 до края на годината

viber icon

Мярката за запазване на заетостта 60 на 40 ще бъде удължена днес до края на годината с решение на служебното правителство. Ще се приеме и новият вариант за компенсации на работещи от временно затворени бизнеси заради пандемията, мярката е „Запази ме плюс“, съобщи БНР.

От август до края на декември се удължава действието на 60 на 40. Всеки месец се очаква да се запазва заетостта на поне 66 хиляди работещи. За целта са осигурени 250 милиона лева от актуализацията на бюджета.

Достъпът на предприятията не се променя. Тези със спад на оборота с 30 и повече проценти ще получават 50 на сто компенсация за заплати и осигуровки. Най-тежко пострадалите от пандемията със спад в продажбите 40 и повече проценти ще получават 60 на сто, като правоимащи ще са и хората, назначени от януари до юни тази година на работа.

По „Запази ме плюс“ средствата са 100 милиона лева. Те са компенсация за работещи и самоосигуряващи се от секторите с временно преустановена дейност по силата на заповеди на здравния министър или РЗИ.

За времето на неплатения отпуск компенсацията е 75% от месечния осигурителен доход, но този път средствата ще плаща НОИ, а не Агенцията по заетостта.

Служебните министри ще променят постановлението, с което се определя размерът на проценти от оборота, които се предоставят на извършващите туроператорска дейност.

Ще се промени и постановлението, с което държавните фирми отчисляват към държавната хазна част от печалбата си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Само да попитам

Само да попитам

06.10.2021 | 17:24

От нова година цената на тока ще се увеличи. И аз, като бизнесмените, желая 60% от цената на тока да си я плащам аз, а останалите - с държавна помощ. Т.е. - държавата да плати тези 40%. Така и аз, като обикновен гражданин, ще получа като изедниците държавна помощ.

Отговори
1 0
Лябопитно

Лябопитно

06.10.2021 | 17:11

А защо, кой и как раздава безотчетно пари по белия свят ? То е хубаво, даже приятно за този, който взима такива грешни пари, но тези пари са за сметка на други дейности. Но, знам от опит от един изедник , че в такива кризи тези идиоти си обновяват автопаррка, купуват жилища за децата... Нека всеки да представи разходните документи, като на всеки идиот/чорбаджия/ се обследва промяната на собственоста - от коли в гаража до жилищата .... То така - какво излиза - сметка без кръчмар - дай едни пари и си гледай работата. -

Отговори
1 0
Бизнесмен

Бизнесмен

06.10.2021 | 16:50

Искам мярката да остане пожизнено! Ний, българските бизнесмени много обичаме да прецакваме клиенти и простите българи, защото тези пари са пак от тях - т.н. народ нашенски е нашия брашнян чувал! После ще представим отчет за огромни загуби заради ковид и слънчевото затъмнение в Австралия - а всички ... духайте супата!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?