Следвайте ни

Учители избират пенсия пред COVID-19

Недостиг по точни науки, езици и предприемачество

viber icon

Пандемията от COVID-19 е допринесла учители да предпочетат да излязат в пенсия, въпреки че са имали планове да преподават още. Това е една от тенденциите, свързани с коронакризата, която се наблюдава в София малко преди началото на новата учебна година, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева, предаде вестник “Труд”.

Обикн

овено динамиката със свободните места за учители преди всеки 15 септември е свързана с големия процент преподаватели, които са в пенсионна възраст. Тази година към този фактор се прибавя и коронавирусът.

COVID-19 се отразява върху нашите колеги в рискова възраст. По инициатива на самите учители, някои колеги, придобили право на осигурителен стаж и възраст, се възползваха от това да се пенсионират”, обясни Ваня Кастрева.

Моментна справка към 24 август на вакантните места в страната за преподаватели сочи, че се търсят 1354 педагози. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката и уточниха, че след 11 септември ще има ясна картина колко места са запълнени и колко са останали, тъй като предстоят още интервюта с кандидати.

На първо място с най-много свободни позиции към момента е Пловдив с 256, следван от София-град с 250 вакантни места. Със 134 незаети на трето място е Стара Загора. (виж карето).

Въпреки че недостигът на учители е по-малък в сравнение с 2019-а, от МОН отчитат, че той е най-остър по математика, физика и астрономия, както и чужди езици. Сред най-търсените са и началните учители, отчете Ваня Кастрева. Нужда от преподаватели се очертава и по предприемачество, където трябва да сработи програмата “Мотивирани учители”.

Началникът на РУО в столицата Ваня Кастрева пред “Труд”:

По 40 човека кандидатстват за позиция преподавател по физическо

Тази година, обявявайки свободни места, имаше много колеги по физическо възпитание и спорт, които кандидатстваха за учители. Това е друга последица от ковидпандемията, каза началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева.

Преустановявайки своята спортна кариера например, много учители по физическо и треньори се насочиха към училището. За едно учителско място се борят по над 40 човека”, допълни тя.

Хиляди са студентите четвърти курс по педагогика в страната, които могат да попълнят резерва за учители в пандемия, каквото е идеята на МОН, за която “Труд” съобщи пръв.

Всички четвъртокурсници в педагогическите специалности на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” биха могли да влизат в клас, ако се наложи заради COVID-19”, коментира доц. д-р Виолета Кюркчийска, координатор по качеството на обучение в Педагогическия факултет.

Болшинството от студентите от Педагогическия факултет към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” вече работят по специалността, докато следват. Това се отнася най-вече за задочниците, заяви пред “Труд” деканът на факултета проф. Венка Кутева.

Най-атрактивни се очертават двойната специалност “Предучилищна и Начална педагогика”, както и “Педагогика по физическото възпитание и спорт”.

В Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора 4-курсниците тази година ще са 215, а магистрите - 122, които мога да се включат в списъка за преподаватели.

А в ПУ “Паисий Хилендарски” през предстоящата учебна година 1320 студенти завършват педагогически специалности.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Соларис

Соларис

26.08.2020 | 00:02

bg-biblioteka.blogspot.com

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?