Следвайте ни

Ученици и учители ще спасяват турзима с безплатни почивки, финансирани от държавата

Министрите на финансите, туризма и образованието с общ брифинг и мерки за засегнатите браншове

viber icon

С изненадващо съобщение на пресцентъра на Министерство на финансите преди минути беше обявено, че в днешния брифинг на министър Асен Василев ще се включат още двама представители на кабинета - министрите на образованието и науката проф. Николай Денков, както и министърът с ресор туризъм доц. д-р Стела Балтова.

"Искам да подам малко информация за бюджета, тъй като имаше доста спекулации миналата седмица в медиите", каза в самото начало на брифинг министърът на финансите Асен Василев. По думите му е трябвало да се актуализира бюджетът, а не да се дърпат средства от различни пера заради COVID-кризата.

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от разнообразни места, за да се покриват нуждите на бизнеса, здравеопазването и подпомагането на пенсионерите”, допълни Василев.

Според данните от Финансовото ведомство до 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. Общо 810 милиона лева пък са за непредвидени разходи чрез преструктуриране.

"Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. В тази насока е и мярката, която ще обявим днес. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата", посочи министър Василев. 

Относно писмото от вчера от ресторантьорите, министърът заяви, че всеки, който е кандидатствал си е получил парите. Той уточни, че сега има заведения с по-високи доходи от тези през 2019 година.

Министърът на образованието Николай Денков пък каза, че негова основна грижа е да минимизира ефектите на пандемията върху учителите и учениците. "Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", заяви министърът Денков.

Очакванията на служебните министри са около средата на юли да бъдат сключени първите договори. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще бъде открита и повторна процедура, а обхвата на програмата ще продължи до 15 септември. 

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

777

777

28.05.2021 | 11:33

А 15-дневна карта за Мичурин или Синеморец, ще има ли?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?