Следвайте ни

Учени и политици решават за името на 24 май в четвъртък

viber icon

Обществено обсъждане на предложението за промяна на името на 24 май от празник на “славянската” само на “българската писменост, просвета и култура” ще направят в четвъртък учени и политици на заседанието на парламентарната комисия по образованието и науката.

Решението за преименуване на празника бе внесено от ВМРО и прието на първо четене на 1 октомври. Това разпали спор между учените. Два института към БАН обявиха, че е недопустимо, защото би омаловажило приноса на България чрез азбуката, която е дала, за цялата славянска писменост и култура. Медии в Северна Македония пък обвиниха България, че си присвоява празника.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, на културата Боил Банов, представители на академичните среди, културни институции и БАН, както и неправителствени организации ще се включат в дискусията утре.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

alex

alex

14.10.2020 | 07:22

Научете малко истинската история а не тази която си "нагласяват" бг историците. Кирил и Методии са РОМЕИ в служба на Византия. Моравската миссия през 862г. ,както и всички други техни мисии са по поръчка на тогавашния император на Византия Михаил III и патриарх Фотий . Първоначалната мисия е била не създаване на бългаска азбука а защита на Великоморавия от немско-латинската църковна и просветна пропаганда. Според историята 40 месечната мисия в Великоморавия е поръчана с думите «Слышиши ли, философе, рѣчь сию? Инъ сего да не можеть сътворити развѣ тебе. Тѣ на ти дари мнози, и, поимъ братъ свой игуменъ Мефедии, иди же. Вы бо еста селунянина, да селуняне вьси чисто словѣньскы бесѣдуютъ.» През 885 година след смърта на Методий и 25 ГОДИНИ след Моравската мисия някой от учениците се добират до Охрид където се предполага че е създадена днешната писменост. «Придумал [Климент] и другие начертания для букв, дабы они были более ясными, нежели те, что изобрёл премудрый Кирилл»

Отговори
1 0
Мима

Мима

13.10.2020 | 22:17

Маразм

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?