Следвайте ни

Учат студенти да пият безопасно

От МУ съветват да се избягва блажно мезе и да се спи 8 часа след купона

Колко алкохол могат да изпият за денонощие, без да си навредят, с каква храна да го приемат и колко часа да спят, преди да се качат  в автомобила. Това научиха студенти на старта на кампанията „Празнувай отговорно”, която призовава: "Не карай пил! Не карай без колан! Не карай с превишена скорост!". По традиция в навечерието на студентския празник 8 декември инициативата се подема от Студентския съвет в  УХТ, а миналата година взе награда за пътна безопасност.

За първи път тази зима се присъединяват и младежи от Медицинския университет. Те заеха позиция в двора на УХТ, за да разясняват как алкохолът влияе върху здравето и кои са приемливите количества. „Дозата прави отровата. Дневната консумация на твърди питиета трябва да е в рамките на 50 мл, виното - не повече от 200 мл, а ако се консумира бира, трябва да се спре на 500 мл”, обясни Йозлем Кюлджева,  петокурсничка по медицина и председател на Студентския съвет в МУ. И в трите случая алкохолът не бива да се съчетава с блажни храни, макар българинът толкова да обича свинската пържола.  Причината е, че в комбинация с мазнини алкохолът се разгражда по-бавно. За да са в кондиция тялото и умът, е нужно да се спи поне 8 часа след купона, препоръчаха още бъдещите медици.

На старта на кампанията младежи имаха възможност да сложат специални очила и да минат трасе, виждайки това, което би лъкатушило пред очите им, ако са подпийнали. Аварийният екип на БМЧК пък направи върху макети демонстрации на първа долекарска помощ, за да знаят студентите как да реагират адекватно при инцидент на пътя.

Младежите тестваха няколко вида алкохол, за да се научат да различават качествения от ментето. „Добрият е по-мек, не гори гърлото и вкусът му остава по-дълго. А ако се добави капка вода, цветът не се променя”, разясни Иво Финков от УХТ. Той е председател на Студентския съвет там и зам.-председател на Националното представителство на студентските съвети. Финков обясни, че целта на кампанията е да се заостри вниманието и младите да празнуват по-отговорно  и разумно.

След като вчера участниците затвориха за кратко символично пешеходната пътека пред УХТ, пуснаха гълъби в небето и дефилираха в шествие по Главната, инициативите ще продължат още три дни. Днес Аграрният университет е домакин на дегустациите, демонстрациите и лекцията, а студенти от АМТИИ са подготвили изложба и концерт. Утре акцията продължава в МУ, а на 6 декември е ред на Пловдивския университет.

Ако сме предотвратили нещастие дори с един човек, значи сме успели, каза ректорът на УХТ проф. Кольо Динков. Когато студентите не постъпват разумно, ще се намесим с цялата строгост на закона, предупреди  инспектор Ботьо Гиргинов от Пътна полиция.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?