Следвайте ни

Туроперотори: 70% от почивките в Гърция са под въпрос

viber icon

Гръцкият туроператор „Музенидис Травъл – България“ спря да приема заявки за туристи защото е в трудно финансово положение. Това заплашва почивките на хиляди българи, защото фирмата държи 70% от пътуванията до южната ни съседка и Турция. „Още не е обявен фалит, но има финансови затруднения. Фирмата още не се е възползвала от досегашните средства за помощ в ковид кризата от ЕС“, каза Павлина Илиева от сдружението на туроператорите пред бТВ. 

Гръцкият туроператор обяви, до спира да приема повече заявки за почивки. До 31 юли няма да обслужва наши туристи. 70% от пътувания са с него. Операторът има активни 1500 резервации за 300 000 евро. Няма как някой дори със свои средства да изплати това“, убедена е г-жа Илиева. 

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева припомни за фалита на Томас Кук преди две години. "Инструментите на държавата са дотолкова доколкото се пазят потребителите. Хората имат 14 дни за взимания на парите си“, припомни зам.-министърът.

От организацията на туроператорите се оплакаха, че не са изплатени нормално парите предвидени за помощ с евросредства от миналата година. А се говори за програма за помощ за този година.

„Не трябва да смесваме двата случая – парите са за пътуванията до декември миналата година. Помощите от тогава не могат да компенсират сегашни загуби. Става въпрос за държавни помощи – те се модифицират от ЕК и са за периода на ковид. Трябва да има законосъобразно разходване на средствата. При първата програма трябваше да се възстановят парите за потребителите. Не може да раздадем на някакви фирми един средства“, припомни Даниела Стоева. 

Туроператорите обвиняват министерството, че вместо да помага, съставя нови програми, които да следят предишните.

„Ние от малък бизнес се превърнахме в микробизнес. Върнахме на всички клиенти парите. 320 000 си чакаха парите миналата година. 4% помощ получихме. 150 000 души все още си чакат парите. А ние чакаме постановление от министерството, което да урегулира предната година. 

„Искаме министър Балтова да се обърне към гръцкия министър да се види има ли там гаранционен фонд и застраховка на загубите“, каза Павлина Илиева. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иванчо

Иванчо

24.06.2021 | 12:26

Нормалните хора не ползват туроператори за Гърция ;)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?