Следвайте ни

Турист загина на връх Руен

viber icon

35-годишен мъж е починал под връх Руен в Осоговската планина, след като е бил открит от група туристи в безсъзнание, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Сигналът е подаден на тел. 112 вчера сутринта. В туристическата група, която е вървяла по маршрута към връх Руен, е имало лекар, който се е опитал да спаси младия мъж, но без резултат. Все още не е ясна причината за смъртта.

Планинските спасители са свалили тялото на починалия от планината. Очакват се резултатите от аутопсията. От ПСС съветват туристите да не предприемат преходи сами в планината, както и да съобразят метеорологичната обстановка към момента на тръгването.  

Предвид очакваните гръмотевични бури и градушки в страната през следващите няколко дни, ПСС при БЧК публикува и няколко съвета:

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани, и дръжте краката си събрани.
Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети - те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
При градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания, пише Дир.бг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?