Следвайте ни

Трима българи и фирмите им със санкции от САЩ

viber icon

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ налагат санкции на трима български граждани съгласно закона "Магнитски", тъй като са замесени в сериозна корупционна дейност в България, съобщи американското правителство.

Мярката е насочена срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, пребиваващия в Дубай и обвинен в България бизнесмен Васил Божков и бившия зам.-директор на Държавната агенция за технически операции и бивш служител на ДАНС Илко Желязков, който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 дружества, притежавани или контролирани от тези лица

."Днешният акт - най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега - демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция", се подчертава в съобщението.

Блокират се активите и правото на собственост на тримата уличени в корупция българи на територията на САЩ.Забранява се на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи там да извършват парични преводи към тримата, както и да им изпращат стоки и извършват услуги.

От американското ведомство допълват, че корупционната дейност на тримата показва как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност.

В изявлението се припомня детайлно кои са тримата санкционирани и техните компании.

За Васил Божков пише, че е български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупил държавни служители. В момента Божков се намира в Дубай, където успешно избягва екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци, съобщават от ведомството.

И допълват, че разследване на прокуратурата на Република България е установило, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта по 10 000 български лева всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите му. 

За Делян Славчов Пеевски от финансовото ведомство коментират, че: "Пеевски се е договарял с политици да им осигурява политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателни разследвания." Според ведомството Пеевски е използвал Илко Желязков за провеждане на схема за подкупи, включваща български документи за пребиваване на чужденци.  

"Законът Магнитски", приет от Конгреса на САЩ през 2016 година е насочен срещу лица, подозирани от Вашингтон в корупция и нарушаване на правата на човека.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тартаковец

Тартаковец

02.06.2021 | 22:55

Румене, дяволът влиза през джоба!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?