2374
Следвайте ни

Три Общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ

viber icon

София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорданка Фандъкова се присъедини към призива на Фондация "Четири лапи" общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Без заря остава и Стара Загора. В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година, разказва NOVA.

"Би било супер всеки да осъзнае какво причинява с едни красиви, уж наглед, бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им (на домашните любимци) може да изскочи", обясни Нина Табова от "Четири лапи". 

"Красивото за нас е ужасяващо за тях" – така "Четири лапи" призова за поредна година да се сложи край на зарята в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните. 

"За тях светлините и шумът от фойерверките са изключително стресиращи – могат да доведат до редица тежки заболявания на централната нервна система", допълниха природозащитниците. 

Вносители и търговци на фойерверки обаче се обявиха против това новогодишната заря да остане в историята. 

"В миналите години се е гърмяло много по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше голям черен пазар – беше съвсем различно. В момента почти няма инциденти", обясни Тодор Попов, вносител на фойерверки. 

Официалните данни обаче показват друго. В първите часове на 2018 към най-голямата спешна болница у нас  "Н.И.Пирогов" – се обръщат петима, след боравене с пиротехника. това число постепенно нараства с годините като в началото на 2021 пациентите са 10. 

След инициативата на фондацията, община Стара Загора се отказа да отпразнува настъпването на 2022 година със заря. И реши да дари заделената сума.

"Най-бюджетният вариант е между 5 и 15-20 хиляди лева. Това сигурно не е достатъчна сума, но ние ще ги дарим", каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. 

"Не" на илюминациите в новогодишната нощ казаха и от Столична община. И вместо със заря, 2022 година ще бъде посрещната със светлинно шоу. Но в други общини – като Благоевград – фойерверки ще има. 

"Ще останете изненадани колко хубава заря сме направили с колко по-малко пари", коментира кметът на община Благоевград Илко Стоянов. 

Жители на Благоевград настояха вместо за заря, тези пари да бъдат дарени на семействата от изгорелия блок. Така, въпреки че зарята остава, кметът заделил същата сума от собствената си заплата. 

Община Кюстендил също отмени новогодишната заря заради кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“. Това беше решено на последното за тази година заседание на Общинския съвет, съобщава БНР.

"Общината не разполага с бюджет за пищна зяра - в последните години дарители осигуряваха фойерверките. Именно дарителите ще преценят дали тази символична икономия да бъде дарена за благотворителност“, каза на заседанието кметът на града Петър Паунов. Всеки желаещ ще може да посрещне новата 2022 година на площад „Велбъжд“. Светлинно шоу заменя зарята за Нова година в София Светлинно шоу, вместо новогодишна заря, организира Столичната община на 31 декември. За сметка на традиционните фойерверки от 19ч. в по... Прочети повече Ще има изпълнения на кюстендилски деца и на градския духов оркестър. Сдружението по туризъм ще осигури награди за част от присъстващите, под формата на ваучери за заведенията. Освен това ще има и томбола с награди, а накрая ще се извие и хоро край елхата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Пунчо

Пунчо

30.12.2021 | 17:33

Питайте гражданския активист Асен Костов дали е доволен

Отговори
1 1
Айляк

Айляк

30.12.2021 | 14:22

Хайде, хайде, куцо, кьораво и сакато гърми на рождени дни и всякакви партита, да не говорим на концерти и шоута по стадионите, на нова година зарята ви пречи! Ами по цял свят си е традиция.

Отговори
0 1
Хайде, кмете

Хайде, кмете

30.12.2021 | 07:28

Ами Пловдив, защо не се откаже зарята. Отвратително бумтене, спира сърцето.

Отговори
4 4
Кмета

Кмета

30.12.2021 | 08:46

В аптеката продават тапи за уши. Жената дошла от тихите хасковски селски райони иска тишината и спокойствието което е имала, но по големите градове не е така. Вместо да ме занимавате с тъпотии да си замине обратно при кокошчиците, тишината и спокойствието. Каква идилия

Отговори
3 3
ДО САМО НА ЖИВОТНИТЕ

ДО САМО НА ЖИВОТНИТЕ

30.12.2021 | 01:56

Ще имаш ли смелост това да го кажеш на някой родител на който детето му си е загубило пръстите на ръката на нова година,или на някой мъж,на който жена му е пометнала от бомбичка която и е паднала на главата..Ама защо сте толкова примитивни и прости бе хора.Преди да напишете нещо помислете малко.Писна ми от малоум.ници.

Отговори
4 3
Само на животните

Само на животните

30.12.2021 | 00:33

Не бяхме започнали да робуваме и да изпълняваме исканията на "Четири лапи"...!

Отговори
6 4
ЗАРЯ

ЗАРЯ

30.12.2021 | 00:08

Зарята е неандерталска емоция и щастие.

Отговори
5 5
Здравке ма

Здравке ма

30.12.2021 | 00:05

Взимай пример.

Отговори
4 2
Моментална забрана

Моментална забрана

30.12.2021 | 00:04

и моментално закриване на всички фирми и фирмички,които продават такива неща.Резултата от такива пиротехнически неща е равностоен на продажбата на огнестрелно оръжие.И двете могат да ти скъсат ръката или главата.

Отговори
6 7
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

30.12.2021 | 00:00

А нашият многообичан кмет,със зарятя ли смята да ни впечатлява,или с нещо много по-умно.

Отговори
4 4
А НАШАТА СЕЛСКА ОБЩИНА

А НАШАТА СЕЛСКА ОБЩИНА

29.12.2021 | 23:55

КАКВО ЧАКА.Трябва да си абсолютен малоумник,за да не прецениш,че вредата от такива гърмежи,бомби и какви ли не още джангъри,е сто пъти по-голяма,от колкото едно нормално и цивилизовано посрещане на новата година.

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?