Следвайте ни

Тревожни новини за бъдещите пенсионери, ЕС ги поряза

viber icon

Възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота, пише "Труд". Това предлага Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в свое заключение във връзка с предизвикателствата за бюджетите на страните членки заради застаряването на населението.

Проблемът с увеличаване на дела на възрастните хора е разгледан на последното заседание на ЕКОФИН, на което е участвал и служебният министър на финансите Асен Василев.

И сега в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че до 2037 г. възрастта за пенсиониране на мъжете и жените постепенно ще бъде увеличена до 65 години.

А след това възрастта за получаване на пенсия ще зависи от нарастването на средната продължителност на живота. Но в КСО не е записана формула за определяне на тази възраст.

Ако предложението на ЕКОФИН и текстовете в КСО бъдат изпълнени, възрастта за излизане в пенсия ще расте, защото прогнозите сочат, че и продължителността на живота ще нараства.

През 2020 г. средната продължителност на живота в България е 73,6 години, като заради пандемията намалява от 75,1 години за 2019 г., показват данните на Евростат. Българите имат най-малка продължителност на живота сред гражданите на ЕС.

Но според прогнозите на Евростат за следващите 20 години (до 2040 г.) средната продължителност на живота у нас ще нарасне с 5-6 години и за мъжете ще стане 76,7 години, а за жените - 82,8 години.

Това означава, че хората в България, които в момента са на възраст около 45 години ще живеят по-дълго от своите родители, но може да се наложи да излязат в пенсия доста след като навършат 65 г.

За днешните млади хора на по 20 години излизането в пенсия може още повече да бъде отдалечено във времето, защото според прогнозите на Евростат продължителността на живота в България през 2070 г. ще бъде средно 82,9 години за мъжете и 87,7 години за жените.

Ако възрастта за пенсиониране не бъде повишена, през 2070 г. мъжете ще взимат пенсия средно 21,4 години, а жените - 24,7 години.

Това е доста повече от времето, което днешните пенсионери може да се радват на получаваните от хазната суми - около 14 годни за мъжете и 18 години за жените.

В резултат необходимите пари от държавната хазна за изплащане на пенсиите ще нараснат. А обвързването на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота ще намали разходите за пенсии, посочват от ЕКОФИН.

Застаряването на населението е голямо предизвикателство за страните от ЕС, пише в доклада на ЕКОФИН. А България е сред страните от ЕС с най-застаряващо население.

Ако към момента за всеки човек на възраст над 65 години има трима в трудоспособна възраст, до 2070 г. ще има по-малко от двама души. Продължаващото нарастване на очакваната продължителност на живота ще допринесе за “посивяване” на населението, пише в документа.

Затова сред препоръките на Брюксел е възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота и да се насърчава активния живот на възрастните хора, така че да работят по-дълго време.

За целта трябва да се подобри достъпът на хората до качествени здравни услуги, пише в документа на ЕКОФИН.

Населението намалява до 5 млн. души

Делът на хората над 65 години в България ще нараства и през 2050 г. надмине 30% от населението. А през следващите години ще остане над това ниво, посочват от ЕКОФИН.

Причините за това ще са по-дългият живот и намаляването на населението.

Според прогнозата на Евростат, населението на България ще намалее от малко под 7 млн. души в момента, на малко повече от 5 млн. души през 2070 г. Сега хората над 65 г. са близо 1,5 млн., а пенсионерите са над 2 млн.

Хората в трудоспособна възраст между 20 и 64 години са над 4 млн.

Съотношението между хората над 65 години и тези в трудоспособна възраст ще нарасне близо два пъти от около 36% в момента до 66% през 2060 г., посочват от ЕКОФИН.

Тогава хората над 65 г. се очаква да бъдат над 1,7 млн., а тези в трудоспособна възраст - 2,6 млн.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

СТОЯН

СТОЯН

05.07.2021 | 21:12

АКО МОЖЕ ДА УМРЕТЕ НАВРЕМЕ, ЩЕ Е НАЙ-УГОДНО!

Отговори
3 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

05.07.2021 | 16:45

НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ ЗА ОСИГОРОВКИ--ПО-ИЗГОДНО ЩЕ Е ДА ГИ СЛАГАТЕ В БАНКА ПОД ДЮШЕКА ИЛИ В НЕДВИЖИМ ИМОТ ДА СЕ ВЛОЖАТ СЛЕД КАТО ГИ ПОСЪБЕРЕТЕ---НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА УМРЕТЕ МЕСЕЦИ ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ ПЕНСИЯ--ВСИЧКИТЕ ВИ ВНОСКИ УТИВАТ НА ВЯТЪРА--ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТЕГНЕ И МОРАЛА ПРИ ЖЕНИТЕ--КАКТО И ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕРГЕНСКИ ДАНЪК ОТ 300 ЛЕВА ЗА ДА СЕ СТИМУЛИРА РАЖДАЕМОСТА--ЗАЩОТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО НАСЕЛЕНИЕТО ЗАСТАРЯВА И НЯМА КОЙ ДА РАЖДА--ДА ЗАБРАНЯТ И НА ЖЕНИ ДО 40 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ДА НАПУСКАТ СТРАНАТА--ЗАЩОТО СЪЩИТЕ СЕ ЖЕНЯТ И РАЖДАТ В ЧУЖБИНА--И КАКТО ВЪРВИМ ЩЕ СПРЪТ И ПЕНСИИТЕ ЗАЩОТО 10 МЛАДИ РАБОТЕЩИ НЕМОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ 20 ПЕНСИОНЕРИ-ТОВА Е СЪОТНОШЕНИЕТО

Отговори
2 0
Лимбо

Лимбо

05.07.2021 | 15:33

Като си дадеш задника под наем и ше чакаш кво ше им хрумне

Отговори
2 0
Красимир

Красимир

05.07.2021 | 12:10

Едно време жените се пенсионира ха на 55г., а мъжете на 60 съобразено беше с това, че средната разлика между мъж и жена е 5 год. и е редно двамата да си карат старините и живота заедно в заслужена почивка до края на дните си. А сега нищо не е предвидимо никой не знае кога ще се пенсионира и колко трудов стаж трябва да има, защото, ако имаш достатъчно трудов стаж би трябвало да се пенсионира по-рано. Жените трудно ще изкарат до 65г. тяхната работа в къщи край няма, така че според мен е крайно несправедливо да се пенсионира като мъжете на 65г. Проклет да е Калфин и всички управляващи и синдикати, които измислих пенсионната реформа след 89г.и най - вече Калфин, Костов и Ив. Нейков

Отговори
13 0
Бай Тошо

Бай Тошо

05.07.2021 | 12:02

Само при мен едно време се живееше дълго, в ЕС никой не живее дълго в Източна Европа!

Отговори
6 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

05.07.2021 | 09:56

ДО 5 ГОДИНИ КОВИДА ЩЕ ИЗПЪЛНИ ЦЕЛТА СИ--ДА НАМАЛИ НАПОЛОВИНА ПЕНСИОНЕРИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ--А ГОДИНИТЕ СЕ ОЧАКВАТ ЗА ПЕНСИЯ А СТАНАТ ДО 72--ЦЕЛТА Е ПЕНСИЯ ДА ПОЛУЧАВАТ МНОГО МАЛКО ХОРА КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРЕДИМНО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ--ПАРИ ИНАЧЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ--НО НЕ СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ СПРАВЕДЛИВО

Отговори
14 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?