Следвайте ни

Тревога! Животоспасяващо лекарство изчезна от аптеките, няма внос

viber icon

Животоспасяващият медикамент „Проставазин“ отново липсва в аптечната мрежа и в здравните заведения в страната, алармираха граждани в редакцията на „Марица“. По данни на фармацевти вносът в България е спрян. Лекарството, което се произвежда в Германия, е за лечение на съдови заболявания и се прилага венозно. Основната му роля е да разширява кръвоносните съдове, така че кръвта по-лесно да преминава и да има нормално оросяване на краката. В противен случай има опасност от гангрена и ампутация на крайника, коментират съдови хирурзи.  

Репортерска проверка установи, че притежател на разрешението за употреба на „Проставазин“ и представител за България, е  „Ю СИ БИ България“  ЕООД, собственост на белгийската  компания „Ю СИ БИ“ СА. От фирмата уточниха, че са преустановили партньорството с производителя, но нямат представа дали друг ще поеме вноса за страната. Дадоха съвет пациентите да си купуват лекарството от Румъния. 

В Изпълнителната агенция по лекарствата не знаеха за проблема. От дирекция „Надзор на пазара и инспекции“ обясниха, че притежателят на разрешението за употреба по принцип не бил длъжен да уведоми агенцията, че спира вноса. Негово право било да продаде правата си на друг. 

На репортерски въпрос може ли да се разбере дали в някоя аптека в страната има непродадени количества „Проставазин“, от Изпълнителната агенция по лекарствата отговориха, че не поддържат такъв регистър. 

Проблемът с нередовните доставки на лекарството е от две години. Както тогава, така и сега пациентите се спасяват поединично. За да не рискуват живота си, го доставят от Германия. Една опаковка с 15 ампули в тамошни аптеки струва 338 евро, което е почти двойно, отколкото в България. Същата опаковка в наши аптеки се предлагаше преди няколко месеца за по-малко 400 лв. с ДДС.

 

Облекчен режим за рецептурните книжки

Във връзка с увеличаващия се брой болни от COVID и очакваните сезонни респираторни заболявания, граждани предлагат: за да не става струпване пред кабинетите на джипитата, отново да се въведе облекчен режим при отпускане на лекарства с рецептурна книжка, както бе по време на извънредното положение.  Т.е. аптеките да отпускат необходимите лекарства само по рецептурна книжка, без да се налага хората да показват нова рецепта от личния лекар.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?