Следвайте ни

Тревога! Дойде вторият пик на COVID-19, ето какво ни чака през август

viber icon

Първичният пик беше по Великден. След това имаше едно спазване на мерките, след което мерките престанаха да се спазват и стигнахме до този вторичен пик, в който сме в момента. България се намира във вторичен пик на първата вълна на COVID-19.

Това каза проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че в момента страната ни е в устойчив сценарий по отношение развитието на инфекцията.

„Епидемията има три начина на развитие. Единият беше регулярен в периода до началото на месец юни. Вторият, в който се намираме в момента, е хаотичният, т.е. изтървахме питомното, сега гоним дивото.

Този хаотичен сценарий се характеризира с относително голям брой на случаите и подскачане на броя на случаите нагоре надолу на ден, което е нормално, тъй като клъстърите вече доста са се разраснали, а контактите по мрежата между хората не могат да се контролират вече толкова. Трудно може да се каже колко всъщност са контактите“, допълни анализаторът.

Според проф. Николай Витанов това все още не е най-лошият сценарий.

„Най-лошият сценарии е турбулентният - голям брой заразени, резки скокове в броя заразени на ден и сериозни проблеми в болничната система. Засега обаче сме далеч от него, броят на заразените е поносим за здравната система. Но това е основният сценарий, който ни очаква през лятото“, обясни проф. Николай Витанов.

Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в телевизионно интервю.

Според учения по-добрият вариант за страната е бил да не достигаме до 5000 случая.

Днес България премина психологическата граница и достигна 5154 заразени с COVID-19.

Проф. Витанов смята, че обстановката у нас е трябвало да приключи под 3000 случая. Вирусът се разпространява бавно и сме далеч от идеята за т.нар. стадиен имунитет.

„Като се разпространява бавно трябва да чакаме това лято да мине, после да дойде куковото и то да мине, и след това да видим“, коментира той.

Все пак според него спад е възможен - при спазване на мерките, в комбинация с атмосферните условия и отслабването на вируса. Математикът смята, че България ще достигне 5-цифрено число на броя на регистрираните наесен.

А репродуктивното число, което определя хода на епидемията, вече е над 1 - което означава, че макар и бавно, инфекцията се разраства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ковидчо:

Ковидчо:

04.07.2020 | 11:46

Даже и за децата вече не е интересно с тези "вълни", "пикове", "сривове", "мранета" и прочее ковидови "опорни точки"!

Отговори
4 5
Ковид

Ковид

04.07.2020 | 12:07

Добре е, че глупаците като теб сте малко! Много е добре.

Отговори
6 2
Тежко се живее сред глупци и не разбрали

Тежко се живее сред глупци и не разбрали

04.07.2020 | 12:13

Духай супата и си трай .......

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?