49
Следвайте ни

"Тренд": ГЕРБ си връща първото място със сериозен процент пред Слави

viber icon

ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред Слави. Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Проучването през септември регистрира рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

 

 

 

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина "Тренд" реши да тества общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

 

 

От "Тренд" уточняват: Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. По тази причина си позволихме да заложим два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там заложихме един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, решихме да публикуваме резултатите от списъка, в който те присъстват. Правим уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ.

 

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест.

Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%).

Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%).

В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

За сравнение кой печели и кой губи - какви бяха резултатите от изборите на 11 юли.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

БАРБА ГАНЬОС ОТ БАНКЯ

БАРБА ГАНЬОС ОТ БАНКЯ

19.09.2021 | 11:30

БРАВО БЕ ЛЕШПЕРИ ОТ ТРЕНД . НИЕ ВИ ИЗДЪРЖАМЕ , А ВИЙ ШЪ НИ ДАВАТЕ САМО 24 %, . ОТ УТРЕ ВИ СПИРАМ КИНТИТЕ.

Отговори
10 1
Нормално да е така

Нормално да е така

19.09.2021 | 11:06

Протестъро-юмручните кретени, заедно с Копейкин, ще падат още...Герб пак ще ги бие...за кой ли път...Кретени не разбраха, че въпреки платените опити за сриване на държавата, болшинството от народа вярва на ГЕРБ ...Айде, пийте една студена вода...

Отговори
8 11
Сик

Сик

19.09.2021 | 12:49

и с кой в коалиция ще управлява твоя Герб, бе суджук ? С ДПС да ви лъснат крадливите зад.ници ли ? Няма да изкарате и до пролетта и тоя път няма да има погалване с перце - направо в затвора отиват Тиквата и Доган.

Отговори
7 2
хемби  хемди

хемби хемди

19.09.2021 | 11:05

тренд финансиран от чекмеджан за толкова пари такива резултати следващия път повече

Отговори
9 4
Сик

Сик

19.09.2021 | 12:50

Няма вестник в България, който да не е купен от Герб - Трибун, 24 часа, труд, Марица ... хората имат 4 млрд, могат и държавата да си купят.

Отговори
5 3
леле

леле

19.09.2021 | 10:22

Тия как са се оляли. Къв е тоя напомпан резултат за Кирил Петков, че даже и изпреварва ДБ, които се очаква да си качат резултата. Възраждане са с намален резултат при очакван ръст също ? Абе пълна глупост.

Отговори
6 4
Read my lips

Read my lips

19.09.2021 | 09:52

ПО-РЪЧ-КО-ВО ИЗ-СЛЕД-ВА-НЕ!

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?