Следвайте ни

"Тренд": ГЕРБ-СДС има 28.8% подкрепа, БСП – 23.6 на сто, 5 сигурни в парламента

Манолова и ВМРО остават на ръба

viber icon

Ако изборите бяха сега, коалицията ГЕРБ-СДС би спечелила подкрепа от 28.8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с 23.6%. Третото място остава оспорвано, като "Има такъв народ" (12.7%) и ДПС (12.1%) са на малка разлика помежду си.

Това показват данните от проучване на "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа" в периода 9-14 март сред 1004 пълнолетни граждани.

"Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите.

Останалите формации засега са под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" събира 2.5%, а "Възраждане" и АБВ се ползват с по 1.1% подкрепа.

45% от всички анкетирани лица декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на Covid-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

 

38% от гласуващите на парламентарните избори декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като "Изправи се! Мутри вън" и "Има такъв народ" близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?