Следвайте ни

Всеки втори българин смята COVID-19 за био оръжие, създадено в лаборатория

viber icon

Малко над половината от българите (53%) са напълно сериозно убедени, че COVID-19 е биологично оръжие. 46 на сто пък мислят, че вирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие. 

Въпросите за конспиративните теории са включени в национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено от 1 до 5 април 2020 г. От него става ясно, че 52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса.  

Според 70% от анкетираните България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

73% от българите одобряват въвеждането на извънредно положение

заради разпространението на коронавирус. 19% са на противоположното мнение. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват.

Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. 66% посочват, че имат положително отношение към ген. Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.

Това прави шефа на кризисния щаб абсолютен лидер по рейтинг

Положителното отношение към премиера Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчита се сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица.

Томислав Дончев е с положително отношение от 33% и с отрицателно 27%. Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с по-високи дялове на отрицателно отношение за сметка на положителното. Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение и със 17% положително.

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

По отношение на мерките в България, 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а

едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. Само 15% не подкрепят тази мярка. 59% подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка.

По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят. Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

Хората масово твърдят, че спазват мерки срещу разпространението на коронавируса. 92% от българите казват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска Близо 53% обаче посочват, че не ползват маски.

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването. Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние.

47% казват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние

30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него
 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

и това също

08.04.2020 | 01:21

Последния дебил ще умре в България.

Отговори
0 1

е имали логично мислещ човек

07.04.2020 | 22:58

който не е уб.еден че този вирус е дизайнерски. 1.епидемият избухва в града с най голямата лаборатория съхраняващи опасни щамове. 2.тези животински пазари ги е имало и преди 2 и 5 и 10 години.а вирус ковид 19 не е имало. въпросът е как го изтърваха жълтите. ама сега целият свят трябва да им бойкотира стоките но алчността ще надделее.

Отговори
2 1

KVO da

07.04.2020 | 18:50

E himichno !?

Отговори
1 0

абе какви са тия анкети дето 99 процента не са участвали

07.04.2020 | 18:33

Защо мен никой не ме пита какво мисля? Вирусът произлиза от гнусни китайци не е био оръжие ако беше био оръжие нямаше да ни има вече. От ядене на прилепи и змии които са били заразено Щом в Америка има заразени лъвове това доказва че е от прилеп или котка. 2003 САРС Също. Ама вие защитавате жълтите гнусари. Щото сте тъ пи овце. Очаквайте 2030 нов вирус "МADE IN CHINA"

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?