Следвайте ни

Трагедията е огромна! Известен диджей е загиналият в Стара планина СНИМКИ

viber icon

Известният DJ Emotion от Варна - Тодор Желязков е загиналият турист в планината вчера. Това съобщава Moreto.net.

Припомняме, че той издъхна при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев. 


Тодор Желязков

Фаталният случай е от вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Желязков и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари са изкачили връх Ботев. На 2 януари са предприели преход в посока хижа Добрила.

Мъж и жена, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа.

Част от участъкът между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Двамата туристи обаче са нямали нито нужната екипировка, нито нужните умения и опит, за да преминат по алпийския траверс на Балкана. Нещо повече, те дори не са знаели какво ги очаква, защото не са били преминавали по маршрута дори и през лятото.Връх Жълтец и склонът по който е трябвало да се спуснат двамата

Още на първия стръмен склон, при спускане от вр. Жълтец, Тодор се подхлъзва и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. По-късно е установена смъртта му, а за днес бе планувано да бъде изнесено тялото. Операцията по изваждане на тялото обаче бе отложена заради мъглата и ураганния вятър.


Поглед от връх Жълтец към Алпийското било на Балкана

Заради почивните дни, тихото и слънчево време много туристи са предприели изкачването на първенеца на Стара планина през вчерашния ден. Целият терен обаче е бил заледен и изкачването без специализирана екипировка - котки и пикел е криело сериозен риск за туристите.

Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодолели спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две. По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

Междувременно Снежана Миронова, която е приятелка на загиналия Тодор, показа лобното му място и написа силен пост в социалната мрежа Фейсбук.Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Брр

Брр

03.01.2021 | 14:01

Алоууу Варна,това не е като да пушите масурчета на плажа

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?