Следвайте ни

Това България ли е? Уникален разказ в "Таймс" за Слънчака и Златните през соца

viber icon

Прекрасна, невероятна и дружелюбна, описва България през 1966 г. знаменитият автор на пътеводители Артър Еперон, пише blitz.bg. 

На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг. 

"Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели...

Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.

Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.

Ресторантите са построени с въображение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия..."

В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:

печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);

миш-маша;

сармите;

пълнените чушки...

Ето какво пише още авторът на статията: 

"Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“...

Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа. 

За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището."

Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 - 2000) е определян като "приятелят на пътешествениците".

През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници. 

Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците...

Най-известни и най-продавани бестселъри стават книгите на Еперон Насъщен пътеводител на пътешественика във Франция (Traveller’s France) и Насъщен пътеводител на пътешественика из Британия (Traveller’s Britain), с които той се утвърждава като един от най-вещите наставници на пътешествениците в англо-говорещия свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

07.08.2020 | 18:22

Такава БЕШЕ!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?