Следвайте ни

Топ 3 невидими опасности, които ни дебнат в хоум офиса

viber icon

Извънредното положение заради епидемията от коронавирус приключи, но много фирми вече свикнаха с работата от вкъщи. Особено това важи за тези в IТ сферата и свободните професии.

Като цяло физическото завръщане в офисите е бавен процес, а за някои бизнеси може и изобщо да не се случи. В хоум офиса, макар и заобиколени от уюта на дома, съществуват и няколко „невидими опасности“, за които трябва да внимаваме. Прекалена заседналост, грешно подбрана светлина, повишени нива на шум и цялостно влошаване на работната комуникация – това за само част от аспектите, на които да обърнем внимание, обобщени от експерта по ергономия от ChairPro – Радостин Кирилов.

1.Повечко килограми

Според проучване на престижния сайт за кариерно ориентиране CareerBuilder има специфични дейности, за които се счита, че най-много допринасят за натрупването на излишни килограми. От данните става известно, че в нормалния офис за това най-много влияе продължителното седене на бюрото (56%), следвано от нередовното хранене (26%) и хапването от стрес (35%).  Какви са съветите на специалиста?

„На първо място е много важно да се обезпечим с качествени ергономични офис мебели. Добрият стол помага на човек да „седи активно“ – т.е тялото да се намира в различни пози. Така се предпазват прешлените и гръбнака от опасностите, свързани с отпускането. Със сигурност обаче добрият стол не може да замени фитнеса.

атова за ергономична среда се предлагат и други опции – например пътека за ходене с различни степени на трудност. Такъв тип уред е важен, за да се изразходва енергията и е перфектен за поддържане на тонус. В опита да тушираме неприятните ефекти от забавения ритъм на живот, който често е причина и за натрупване на килограми, подходяща би била и височинно регулируема маса.

Тя подобрява цялостното състояние на мускулатурата и ни осигурява движение, дори докато сме пред екрана. Как? Като ни помага да променяме положението си от седнало в полуседнало и изправено“.

2.Осветление

Освен разваляне на фигурата, работата от вкъщи крие и други рискове. Например влошаване на зрението. От една страна това се дължи на тенденцията да не спазваме определените работни часове, когато работим от вкъщи. Със сигурност на всеки се е случвало да „доработва“ късно вечер, след като децата са си легнали.

Без съмнение, разсейващите фактори у дома са много повече, което налага и компенсиране с допълнително време. Според проучването на благотворителното дружество за ментално здраве Mental Health Research UK липсата на ежедневна слънчева светлина може да доведе до чувство на летаргия и депресия.

Затова се постарайте бюрото ви да е разположено срещу прозорец или странично на него. Задължително си осигурете специална лампа за тъмните часове на деня. А какво допълва експертът Радостин Кирилов?

„От гледна точка на работата през деня, е много важно да има естествена осветеност, която се постига по един начин - с прозорец. Най-добре е бюрото да се разположи странично на прозореца, така че от едната страна да пада светлината. В противен случай е хубаво да използваме лампа дори през деня, защото така и така не достига достатъчно светлина. Най-подходящи са лампите със синя светлина или лампите с подвижно рамо.

Осветителното тяло трябва да присъства дискретно и по възможност да не свети направо в клавиатурата. Доброто осветление подсъзнателно влияе на мотивацията и концентрацията и спомага да не се нарушава биологичния ни часовник. Ако се работи вечер, трябва повече да внимаваме, защото организмът се настройва към почивка и светлината трябва да бъде мека – желателно е да бъде жълтеникава – така психиката не се натоварва.

 3.Шум

Работата от вкъщи крие и още няколко предизвикателства пред качесвения работен процес. Едно от тях е шумът. Факт е, че в момента повечето бизнеси провеждат планьорките си онлайн. Но независимо каква платформа използвате, никоя от тях не може да „потуши“ напълно странични шумове.

Известен факт е, че в офис пространството нивата му могат да са по-високи от тези на натоварен булевард. У дома, това не е така, но звуците на пералня, телевизор, аспиратор, течаща вода или разговори на другите членове на семейството, без съмнение са не по-малко разсейващи. Но има лесно решение.

За хората, които разполагат с по-голяма площ у дома, добър вариант са преградни  декоративни панели, които да се прикрепят към стени и на тавани или пък подвижен преграден панел, който се поставя върху плота на бюрото. Панелите са практичен начин всички излишни шумове да бъдат неутрализирани и това да ни даде нужния комфорт. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?