Следвайте ни

Томислав Дончев: Рестарт на държавата ще е като сърдечна недостатъчност за обществото

viber icon

Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев при обсъждането на внесения от БСП вот на недоверие.  

Откога има корупция в България, тя е хронично заболяване и големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея. Българското общество и държава трябва да се справят с нея. Така започна изказването си вицепремиерът Томислав Дончев в пленарната зала по време на дебата за вота на недоверие.

Голямата тема е има ли такова мнозинство тук? Рестарт на демокрацията означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Докага ще стои българското правителство? Докато има нужда, докато се скъса връзката с българското общество, заяви той.

Дончев цитира думите на Гьоте: Не е най важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира.

Междувременно от ГЕРБ помирисаха “тежък дубайски парфюм” върху мотивите на БСП за вота на недоверие към правителството. Обединените патриоти пък отвориха дума за възможно свикване на Велико Народно събрание.

Не съм изненадан нито от съдържанието, нито от обема на вота на недоверие - цели девет страници, каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. Обясни, че част от мотивите били вече известни разкрития, проучвания и виждания на български граждани, като нямало почти нищо по-различно от мотивите на левицата за вот на недоверие през 2018 г., отново заради корупция във властта. Единственото ново към мотивите ви е тежкият аромат на дубайски парфюм, с които са напръскани, отсече той.

В мотивите четем, че вотът е за корупционни мащаби, не за конкретно лице или случай. Ако погледнем управлението на кабинета Орешарски или Тройната коалиция, намалени или увеличени са?, попита пък съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Според него БСП опитвали да яхнат протеста и да вземат властта и това било единственият им мотив за вота. Обясни, че именно патриотите не допуснали ДПС до властта, а сега се виждала прегръдката между БСП, ДПС и Христо Иванов.

Нужна е не само смяна на лицата, а и промяна на правилата, каза още той. И подчерта, че патриотите били готови да се направи референдум, а дори и Велико Народно събрание по въпроси като отзоваване на депутати, образователен ценз и т.н.

След края на дебатите председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи гласуването на вота на недоверие за 21 юли от 11,30 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?