Следвайте ни

Томислав Дончев: Не е честно да стана премиер

viber icon

"Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БГНЕС.

"От една страна чуваме „Оставка“, включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими", каза Томислав Дончев. 

"В рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание. Имаме подписано коалиционно споразумение. Следващите дни ще текат интензивни разговори с партньорите, съвсем скоро ще чуете окончателно решение", добави той.

"Обръщам внимание, че държавният секретар на САЩ Майк Помпейо коментираше втората тръба на „Турски поток“. Втората тръба на „Турски поток“ би могло да означава втората тръба на „Турски поток“ в Турция. Има известна неяснота дали се има предвид проекта през България. Коментираха се санкции по отношение на компаниите, които го изграждат. Не може да се коментира какъв ще е ефектът върху строителството на съоръжението. Да, политическата позиция на САЩ, като наш стратегически партньор, неведнъж са казвали, че този проект не съответства на приоритетите свързани с диверсификацията на източниците на природен газ и на трасетата. Искам да напомня, че успоредно с тази тръба се строи още една не по-малко важна. Това е интерконекторът с Гърция. Ако първата тръба ни помага да съхраним ролята си на транзитьор на газ, втората тръба – интерконекторът с Гърция – отваря пазара ни към цял спектър от възможни нови източници на газ. Азерски газ, за който вече имаме сключен договор за доставката на 1 милиард куб.м., втечнен газ от LNG терминал – газ доставен практически от цял свят. Това е истинската стъпка по посока на газовите доставки. Това практически е разширяване на газопреносната мрежа на България. Това е българска инвестиция, която има за цел газопреносната ни мрежа да има способности да транзитира газ през Сърбия, Унгария до газовия хъб „Баумгартен“ в Австрия. Това би могъл да бъде всякакъв газ, но не забравяйте, че ние вече имаме резервиран капацитет в тръбата на компании, които желаят да транспортират през нея газ", каза още Томислав Дончев. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ангел

Ангел

06.08.2020 | 08:23

Герберастките мастии на сапун!

Отговори
0 1
Батко

Батко

05.08.2020 | 20:32

Не е честно, че не си в затвора, ама такъв е живота. Не е честен ;)

Отговори
7 7
моето уважение

моето уважение

05.08.2020 | 19:57

"Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател." - А когато за тази партия са гласували едва 20 % от населението и тя е дошла на власт с помощта на някаква безпринципна коалиция? Или с купени и подправени резултати? Партиите отдавна не са това, което трябва да бъдат, г-н Дончев! И вие го знаете! Те не представляват интересите на част от обществото, а само на елитите сии на олигархичните кръгове! А избирателната ни система е направена така, че и 10% от населението да гласува, някоя партия пак управлява "от името на целия народ"!

Отговори
8 6
Евгени

Евгени

05.08.2020 | 20:12

Коментарът е неуместен за представителството на 20% само. Това са хора изразили мнение. Останалите гласували са изразили друго мнение, а не гласувалите, да са гласували. Хората с действията си творят реалността, а не бездействащите. Бездействащите пак да не гласуват ако искат, но да не търсят права, след като не са ги упражнили, когато е трябвало!

Отговори
12 3
...

...

06.08.2020 | 00:53

Затова протестират. И ще успеят

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?